Emlak Vergisi Para İadesi Hakkında KDK'dan Emsal Karar Çıktı!

Emlak vergisi ödeyen milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal bir karar çıktı. Emlak vergisinde geriye dönük 5 senelik para iadesi çok merak edilen konuların arasında yer alırken Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsamanlık tarafından belediyelere yönelik tavsiye kararı geldi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsamanlık tarafından emlak vergisinin iadesi ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yeni bir emsal karar çıktı. Açıklanan karar emlak vergisi ödeyen milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor.

GERİYE DÖNÜK EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ HAKKINDA MAHKEMEDEN EMSAL KARAR ÇIKTI!

Ankara'da yaşanan olayda emlak vergisi ödeyen bir vatandaş pandemi nedeni ile ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldığını bu dönem için gelir vergisi muafiyeti hakkı talep ettiğini belirterek başvuruda bulundu.

KDK'ya yapılan başvuruda muafiyet hakkına ek olarak annesinin vefat etmesi üzerine annesi ile 1/2 hissedar olduğu evde ödemiş olduğu 2015- 2016-2017-2018-2019 yılları için annesi adına verilen karardan yasal mirasçısı olarak 2015- 2016-2017-2018-2019 yılları ödenen Emlak Vergisi’ni iadesini veya gelecek yılların vergisinden düşülmesini istedi.

BİRDEN FAZLA MESKENİ OLMASI NEDENİ İLE EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ HAKKI REDDEDİLDİ

Yenimahalle Belediyesi tarafından yapılan savunmada ise başvuru yapan kişinin birden fazla konutu olması nedeni ile belediye tarafından başvurusunun reddedildiği yönünde savunma yapıldı.



Karar metninin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ...

EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ KONUSUNDA EMSAL KARAR ÇIKTI!

Ombudsman tarafından açıklanan karar kapsamında "Başvuranın vefat eden annesinin, ilgili idareye ödemiş olduğu son beş yıla ait vergilerin ve 2020 yılında annesinin vefat tarihine kadar ödediği verginin indirimli (sıfır oranlı) Emlak Vergisi olarak uygulanması ve bu uygulamadan sonra başvuranın ödediği vergilerin mirasçılara iadesinin yapılması, başvuranın 2020 yılı ödediği vergi ve gelecek dönemlerde ki ödeyeceği vergilerden muaf olma talebi ile ilgili olarak da mevzuat hükümleri, miras durumu da dikkate alınarak gerekli değerlendirmenin yapılması yönünde yeni bir işlem tesisi için Yenimahalle Belediye Başkanlığı’na tavsiyede bulunulmasına,

6328 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, ilgili idare tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

Kararın başvurana ve Yenimahalle Belediye Başkanlığı’na tebliğine,

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi" ifadelerine yer verildi.

EMLAK VERGİSİ GERİ ALMA VE EMLAK VERGİSİ İADESİ DİLEKÇESİ İLE BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Emlak vergisinde para iadesi için ödeme yapılan belediyenin emlak servisini ziyaret etmeniz yeterlidir. Burada kişi yapmış olduğu başvuru ile önce emlak vergisi muafiyeti hakkını kanıtlamalı, ardından ise burada kendisine verilecek dilekçe örneğini doldurarak geriye dönük 5 senelik para iadesi talep edilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri