Emlakçılar Açıkladı: Kiralık Evlerin Fiyatları Neden Yükseldi?

Türkiye belkide tarihinin en büyük kiralık ev krizi ile karşı karşıya kalırken hem kiralık boş ev bulmak zorlaştı hem de ucuz kiralık ev bulmak nerede ise imkansız hale geldi.

Kiralık ev fiyatları baş döndüren bir hızda yükselmeye devam ederken astronomik rakamları ödemeyi kabul eden kişiler dahi boş kiralık ev bulamaz hale geldi. Yaşanan barınma krizi her geçen gün büyümeye devam ederken emlakçılar kiraların neden yükseldiği sorusuna yanıt verdi.

Özellikle de üniversitelerin yoğun bulunduğu illerde kiralık ev bulunamazken İstanbul'un pek çok bölgesinde ise emlakçılar kiralık ev arayan kişilerin isim listesini oluşturmaya başladı. Hatta bazı bölgelerde aynı evi kiralamak isteyen kişiler arasında kura çekilişi ile evi tutacak kişinin belirlendiği iddialarına bile yer verildi.

KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan yaşanan kriz hakkında Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunurken yaşanan krizin en büyük nedenini 2020 senesinde kamu bankaları tarafından verilen 1 sene ertelemeli ucuz konut kredisi kampanyası olduğunu dile getirdi. Akdoğan o dönemde yapılan konut kampanyaları ile stoktaki konutların büyük bir bölümünün satıldığını belirterek koronavirüs salgını nedeni ile yeni konut üretiminin yavaşlamasının krizi derinleştirdiğini söyledi.

KİRALAR YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ, KİRALIK EV FİYATLARI DÜŞER Mİ, NE ZAMAN DÜŞECEK?

Kiralık ev fiyatlarının zirveye ulaştığını belirten Akdoğan ilerleyen dönem için artık daha fazla kira artışı beklemediklerini belirterek şu anda yüksek olan kiraların en çok yeni ev tutmak isteyen kişiler için handikap olduğunu söyledi. Kiralık ev piyasasının karaborsaya dönüştüğünü belirten Akdoğan sahte ilanlar üzerinden ucuz kiralık ev vaadi ile kapora dolandırıcılığı yaptığını belirterek vatandaşları uyardı. Kiralık ev fiyatlarında kademeli olarak bu yoğunluğun azalması ile düşüşler yaşanabileceği belirtiliyor.

KONUTA OLAN TALEP NEDEN ARTTI?

Yeni konut üretiminin azaldığı bir dönemde konuta olan talebin artış gösterdiğini belirten Akdoğan "Evi kentsel dönüşüm kapsamına giren yurttaşların ev arayışları oldu, kısıtlamaların kalkmasıyla yeni evlenenlerin de ev talebi oldu. Konut kredisi yüksek olunca insanlar ev kiralamayı tercih ediyor. Yüz yüze eğitimin başlamış olması da bir neden” diyerek konut fiyatlarında yaşanan artışları kentsel dönüşün, yüz yüze eğitim, tekrar başlayan düğünler ve konut kredisi faiz oranları ile insanların ev alamamasına bağladı.

Emlak Haberleri Haberleri