Emlakçılar Satışı Yapılmayan Gayrimenkuller İçin Yer Gösterme Parası Alabilirler Mi?

Emlakçı aracılığı ile bir ev satın almak veya kiralamak isteyenlerden emlakçılar yer gösterme parası alırlar mı? Emlakçının yer gösterme parası alması yasal mı?

Gayrimenkul satışlarında veya kiralamalarında vatandaşlara arasında bağlantıyı emlakçılar kurabilmektedir. Emlakçılar bu aracılık hizmeti için vatandaşlarda bazı ücretler alabilmektedirler. Peki emlakçı bir evi göstermek için vatandaşlardan gösterme parası talep edebilir mi? Emlakçıya gösterme parası vermek zorunlu mu? Emlakçının gösterme parası istemesi yasal mıdır?

EMLAKÇI HANGİ ŞARTLARDA ÖDEME ALABİLİR?

Emlakçılar alıcı ve satıcı arasında bağlantı kurarak bir gayrimenkul satış işlemine aracılık yaparlar. Bu aracılık nedeniyle de taraflardan kanuni olarak belirlenen sınırlar arasında kalmak kaydıyla komisyon tahsil ederler. Ancak bu komisyonun hak edilebilmesi için satış sözleşmesinin imzalanması ve satışın gerçekleşmesi gerekmektedir. Satışı olmayan bir gayrimenkul için pazarlıklara aracılık edildiği için emlakçıların bir komisyon talep etmesi mümkün değildir. Emlakçı komisyon alabilmek için satışın gerçekleşmesi şartının yerine getirilmesini beklemek durumundadır.

EMLAKÇI YER GÖSTERME PARASI ALABİLİR Mİ?

Emlakçıların vatandaşlardan yer gösterme parası adı altında herhangi bir tahsilat yapmasının yasal bir dayanağı yoktur. Emlakçılar yer gösterdikleri için para talep edemezler. Ancak bu kaidenin bazı açıkları bulunmaktadır. Emlakçılar yer gösterme sözleşmesi ile müşterilerden para talep edebilmektedirler. Bu sözleşmenin imzalanması ile emlakçı ev arayan vatandaşa bazı evleri gezdirip karşılığında para alabilirler. Ancak burada bir zorlama, zorunluluk uygulanamamaktadır. Sözleşme imzalanmadıkça vatandaşların ödeme yapma yükümlülüğü kesinlikle yoktur.

EMLAKÇI YETKİ ALMAMIŞSA KAPORA BİLE ALAMAZ

Emlakçıların ödeme alma konusunda sınırsız bir yekli alanı bulunmamaktadır. Hatta eğer bir ev satışında alıcıdan kapora alınması gerekiyorsa bu konuda özel bir yetki almaları gerekiyor. Evi satan kişiden kapora alabileceklerine dair resmi izin almamaları durumunda emlakçılar alıcıdan kapora talep edip ödeme alamazlar. Bu konuda ilgili kanun maddeleri çok açıktır.

Emlak Haberleri Haberleri