Emlakta artık satılık ve kiralık ilanı veremeyecekler!

Emlak sektörünü çok yakından ilgilendiren yeni bir uygulama için geri sayım başladı. 15 Eylül’den itibaren yetki belgesi olmayanlar ilan veremeyecekler.

Ticaret Bakanlığı’nın emlak sektörüne yönelik düzenlemeleri devam ediyor. Bu düzenlemeler çerçevesinde Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin 2. fazına geçiş için gün sayılmaya başladı. Bu uygulama devreye girdiğinde yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri satılık veya kiralık herhangi bir ilan yayınlayamayacaklar.

ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ NEDİR?

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile beraber emlak sektöründe köklü bir düzenleme yapılmış olacak. Bu konuda bir düzenleme yapılmış ama 2. fazı için yetki belgesi eksikliklerinin tamamlanması amacıyla emlak işi ile uğraşanlara süre verilmişti. Bu 2. faz 15 Eylül tarihinde devreye sokulacak. Bu sistem ilan verecek olanların kimlik ve yetki belgesi bilgilerini sorgulamaya yarayacak. Bu şekilde sahte ilanlar, fahiş fiyatlar önlenmiş olacak. Sistem 15 Eylül’de devreye girecek ama yetki belgesi olmayanlar 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ilan veremeyecekler.

DOĞRULAMA YAPILMASI GEREKECEK!

Uygulanacak olan sistem ile ilanı verecek olan kişinin o ilanı vermeye yetkili olduğu doğrulanacak. Bunun için sistemde devreye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü de girecek. Bu kurumlar gerekli kontrolleri yaptıktan sonra sistem onay verecek. E-Devlet yetkilendirme ekranı üzerinden bu yetkilendirme işlemi gerçekleştirilebilecek. Emlak ilanı yayınlayan portallar da bu yetki belgesi onayını görmeden ilanların yayınlanmasına izin vermeyecekler.

MÜKERRER İLANLAR SONA ERECEK!

Bir evin satışına ilişkin aynı zamanda farklı ilanlar verilebiliyor. Yeni sistem devreye girdiğinde mükerrer ilanlar da son bulacak. Böylece emlak sektöründe spekülasyonlar da önlenerek fiyatlardaki fahiş artışların da önüne geçilecek. Gayrimenkul sahipleri mülklerini satmak istediklerinde yetkili bir emlakçı ile anlaşıp ona süreli yetki verecekler. Bu süre içerisinde evin satışından o emlakçı sorumlu olacak. Tek ilan yayınlanacak ve bu tek ilan üzerinden satış gerçekleşecek.

Emlak Haberleri Haberleri