Emlakta Bila Nedir, Ne Anlama Gelir?

Emlak sektöründe sık kullanılan terimler arasında yer alan bila Arapça kökenlidir. Peki, bila ne demektir, ne anlama gelir?

Emlak sektöründe sık kullanılan terimler arasında yer alan bila Arapça kökenlidir. Peki, bila ne demektir, ne anlama gelir?

Bila emlak sektöründe sık kullanılan Arapça kökenli bir sözcüktür. Olumsuzluk anlamı vardır. Başına geldiği kelimeye “sız, siz” anlamını katar.



Bila ne demek tdk tanımı nedir diye açıklayacak olursak; bu kelime yokluk ve olmayan anlamına gelir. Genelde Arapça sözcüklerin başına gelerek kullanılan bir ilgeçtir. Bu terim, özellikle karşımıza emlak sektöründe yer alan taşınmaz sözleşmelerinde çıkar. Bunun yanı sıra hukuk alanı başta olmak üzere diğer alanlarda da kullanılır.



Bila Terimi Ne Anlama Gelir?



Bila faiz, kelimenin olumsuzluk eki olmasından dolayı faizsiz anlamlarına gelir. İpoteklerde bile bila teriminin kullanıldığına şahit olabilirsiniz. İpoteğin bir karşılığı ve belli bir faiz oranı bulunur. Eğer ipotek değerinde bila faizden bahsediliyorsa, bu durum ipotek miktarının faize bağlı olmadığını, faizsiz şekilde alınacağını gösterir.



İpoteklerde Bila Terimi



İpoteklerde bila bedel terimi kullanılıyorsa, hiçbir ücret alınmaması anlamına gelir. İpotek akit tablosunda eğer ipotek için süre yani vade geçerse bu durumda faiz bila olarak geçer. Bu sürenin sonunda ipoteğin paraya çevrilmesi ve ilamlı takip yapılması mümkündür.



Bila Teriminin Diğer Alanlarda Kullanımı



Arapçadan İngilizce’ye çevrildiğinde “by no” ya da “with no” anlamlarına gelir. Birisi size “bila tarihli dilekçeniz” diyorsa aslında “tarihsiz dilekçeniz” demek istiyordur.



• Arapça’da “bila kay ü şart”; kayıtsız şartsız anlamına gelir.



• Bila bedel tebliği denildiği zaman tebligatın vaktinde yapılmadığı anlaşılmış olur. Tebliğ yapılması istenen tarafa tebligat ulaşmamış ya da tebliğ ile ilgili herhangi bir işlem yapılmamış olabilir.



• Bila sayılı yazınız denildiğinde aslında “sayı verilmemiş yazınız” denmiş olur.



• Bilaistina, istisnasız anlamına gelir.



• Bilasebep, sebepsiz anlamına gelir.



• Bila vasıta, vasıtasız anlamına gelir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri