Emlakta Tüketici Hakları Nelerdir?

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketici Kanunu ile konut alıcılarının haklarında önemli değişikliklere gidildi. Bu yazıda tüm alıcıların hayal kırıklığına uğramamak için bilmesi gerekenleri ve önerileri derledik.

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketici Kanunu ile konut alıcılarının haklarında önemli değişikliklere gidildi. Bu yazıda tüm alıcıların hayal kırıklığına uğramamak için bilmesi gerekenleri ve önerileri derledik.

Ülkemizde birçok meslek için adayların yeterliliği defalarca sınansa da müteahhitlik için bu durum söz konusu değil. Bu sebepten arsası olan hemen hemen herkes inşaat sektörüne atılabiliyor. Teknik veya mali hiçbir yeterlilik gözetmeksizin "müteahhit" olunabilen bu sektörde, durum böyle olunca müşteriler de büyük sorunlar ile karşı karşıya kalıyorlar. Yarım kalan evlerden tutun, hiç başlamayan projelere kadar envaiçeşit problemle karşılaşmak mümkün. 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketici Kanunu ile konut alıcılarının haklarında önemli değişikliklere gidildi. Bu yazıda tüm alıcıların hayal kırıklığına uğramamak için bilmesi gerekenleri ve önerileri derledik.



Ruhsat Almayan Projelerde Satış Yasaklandı





İnşaat halindeki bir taşınmazı satın almak istiyorsanız, müteahhit mutlaka ön bilgilendirme formu düzenlemeli. Birçok satışta sözlü olarak ön bilgilendirme yapılsa da yeni düzenlemeyle bu kağıda dökülmek zorunda. İnşaat halindeki taşınmaz satın alınırken müteahhitin elinde tapu bulunmuyor ise, Noterden Satış Vaadi Sözleşmesi düzenlemek zorunda.



14 Gün Cayma Hakkı





Tüketici, satış vaadi sözleşmesi yaptıktan sonra 14 gün içerisinde cayabilir. Cayan tüketici hiçbir cezai şart bedeli ödemek zorunda değil. Konut iade edildikten sonra 180 gün içerisinde tüketiciye parası iade edilir. Konutun yapımı ve yapımı için gereken yasal işlemlere harcanan para için cayan tüketici, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ile altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila on iki ay arası için yüzde altısına ve on iki ila yirmi dört ay arası için de yüzde sekizine kadar müteahhite tazminat ödemek şartıyla sözleşmeden cayabilir.



Projede Değişiklik Yapılması İçin Tüketiciden Onay Zorunlu





İnşaat halinde bir taşınmaz satıl alınması durumunda, proje devam ederken projede değişikliğe gidilerse tüketicinin izinini almak şart. Tüketici onaylamıyorsa, masraf ve tazminat ödemeden sözleşmeyi iptal edebilir.

Evi Aldıktan Sonraki Haklar

Tüketici, evi satın aldıktan sonra da ince iş olarak adlandırdığımız sıva, seramik, parke gibi konularda bir sorun ile karşı karşıya kalırsa malzemelerin garantisinden sorumlu yapımcılara bildirmelidir. Kaba işler de ise yapımcı malzemelerden 5 yıl kadar sorumlu tutulur.



Emlak Haberleri Haberleri