En yeni ve güncel İstanbul risk haritası 2023! İlçe ilçe İstanbul'un deprem röntgeni en güvenli ve riskli ilçeler - 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında bir kere daha acı deprem gerçeği tokat gibi yüzümüze vururken 44 bin vatandaşımızı enkaz altında kaybetmiştik.
11 ili yıkıp geçen ve Dünya Bankası tarafından açıklanan rapora göre 1,3 milyon kişiyi evsiz bırakan büyük deprem felaketi sonrasında gözler bir kere daha İstanbul'a çevrilmişti. Türkiye'nin kalbi olarak kabul edilen İstanbul'da ne yazık ki yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları yaşanan anlaşmazlıklar nedeni ile sekteye uğrarken riskli bina sayısının fazla olması deprem alarmının çalmasına neden oldu.
BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN, KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?
İstanbul'da büyük bir deprem olacağı 1999 Gölcük depremi sonrasında uzmanlar tarafından açıklanmıştı. Tarihsel döngü içerisinde İstanbul'un yaşayacağı deprem için son açıklamalardan biri de Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından yapıldı. Ersoy açıklamasında 1999 depreminin ardından 30 sene içerisinde büyük bir deprem beklendiğini ifade ederek 7 üzerinde bir deprem yaşanacağını ifade etti. Yüzde 65 olasılık olduğunu belirten Ersoy en kötü senaryo ile depremin 7.5 şiddetinde meydana gelebileceğini ifade etti.
İSTANBUL'UN EN SAĞLAM ZEMİNİ NERESİ, İSTANBUL'DA DEPREME DAYANIKLI İLÇELER HANGİLERİ?
İstanbul'un zemin haritası hakkında da konuşan Ersoy "İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge. Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarka iyi. Anadolu Yakası genel olarak sağlam, Anadolu Yakası'nda kayaçların üzerinde çürümüş bir yer var, onu ayırt etmek lazım. Saf sert bir kayaysa, ayrışma olmamışsa üzerinde sağlam bir kayadır. Şile, kısmen iyi. Çekmeköy ve Beykoz iyi sayılabilecek yerler" diyerek sağlam ilçeleri açıkladı.
İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLÇELER, RİSKLİ İLÇE LİSTESİ HANGİLERİ?
Deprem riskinin yüksek olduğu ilçeler için ise Ersoy "Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi ama Maltepe, Kartal gibi yerlerin kıyı kesimler iyi değil, iç kesimleri daha iyi. Düz alanlar iyi değil. Sancaktepe, Sultanbeyli'de tepe kısımlar iyi Tuzla'ya dahil olmak üzere ama sahil kesimlerinde ve dere yataklarında problemler var.
Avrupa Yakası'nda Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Güngören, Esenler, Bağcılar buraların zeminleri kötü. Burada zemin sorunlu, yapı stokları da sorunlu. Riskin en fazla olduğu yerler" diyerek yapı stoklarının ve zeminin sorunlu olduğu ilçeleri duyurdu.