Enerji Kimlik Belgesi Bina Sayısı 742 Bin Sınırını Aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen enerji kimlik belgesi için başvuru sayısı her geçen gün artıyor. Peki, enerji kimlik belgesi olan bina sayısı kaç? Detaylar haberimizde...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen enerji kimlik belgesi için başvuru sayısı her geçen gün artıyor. Peki, enerji kimlik belgesi olan bina sayısı kaç? Detaylar haberimizde...

1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan tüm binaları kapsayan enerji kimlik belgesi ile ilgili son rakamlar açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Türkiye'de enerji kimlik belgesi sahibi olan bina sayısı 742 bin 940 olarak açıklandı.



2018 yılının ilk yarısını kapsayan ilk 6 aylık dönemde enerji kimlik belgesi başvurusu yaparak bu belgeyi almaya hak kazanan bina sayısı ise 68 bin 940 oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir yandan enerji kimlik belgesi vermeye devam ederken bir yandan da enerji kimlik belgesi hakkındaki eğitim programlarına devam ediyor.



Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Mu?



Şu anda enerji kimlik belgesi için binalarda yaşayan kat maliklerine uygulanan yasal bir yaptırım bulunmuyor. Ancak 1 Ocak 2020 tarihinden sonra enerji kimlik belgesi olmayan binalarda yer alan taşınmazların hiçbir şekilde kiraya verilmesi ya da satışı söz konusu olmayacak.



Yani evini satmak isteyen ya da evini kiraya verecek olan ev sahipleri binalarına mutlaka enerji kimlik belgesi çıkartmak mecburiyeti ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle bina sakinlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasal zorunluluğu beklemeden enerji kimlik belgesi çıkartmaları için uyarıda bulunuyor.



Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?



Enerji kimlik belgesi almayan kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan Enerji Kimlik Belgesi yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2020 tarihinden sonra evlerini satmalarına ya da kiraya vermelerine kesinlikle izin verilmeyecek. Çünkü tapuda yapılacak olan konut satış işlemleri ve tapu devir işlemleri ile kira sözleşmesi imzalanması gibi işlemlerde enerji kimlik belgesi olması zorunlu tutulacak.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri