Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusunun cevabını başka bir şeklide ifade etmek gerekirse, evlerimizde kullanılan elektronik aletler enerji tasarrufu sağlayacak şekilde üretilmektedir. Yasa ile birlikte bu üretim şeklinin evlerimizde de geçerli olması sağlanmaktadır.
Konut sahibi olmak isteyen ya da ev kiralayacaklara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uyarı geldi. Vatandaşların bir yatırım yapmadan önce alacakları ya da kiralayacakları binanın Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.1 Ocak 2020 tarihi itibariyle eğer binanızın bu belgeye sahip değilse, bakanlık tarafından cezai yaptırım uygulanacağını ifade eden bakan, belirtilen tarihten sonra da Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binaların kiralama, alım ve satım işlemlerinde sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi.
Bakanlık Müsteşarlığı tarafından “Merkezi ısıtma sistemlerinin ve ısı ölçüm ekipmanlarının verimlilik potansiyelleri” adıyla bir kitapçık yayınlandığı belirtildi. İsteyen vatandaşların bu kitapçıkla bu belgeye sahip olup olmadığını sorgulayabileceğini sözlerine ekledi.
Bakanlığın yaptığı uyarıya göre ev alım veya kiralama işlemleri yaparken alıcıların yalnızca Enerji Kimlik Belgesi’ne değil, evlerin yalıtım sistemlerinin olup olmamasına, binanın yüzeylerinde mantar, küf gibi oluşumların varlığına, binanın ısıtma masraflarına bakarak alım işlemlerini gerçekleştirmelerini tavsiye etti.
Enerji Kimlik Belgesi nedir?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre enerji kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılmasına, çevrenin korunmasına, gerekli enerji ihtiyacının sınıflandırılarak, asgari düzeyde kullanılmasına ve bu şekilde gereksiz enerji tüketiminin sonlandırılmasına yönelik her türlü bilgi ve tavsiyeyi içeren dokümandır.
Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusunun cevabını başka bir şeklide ifade etmek gerekirse, evlerimizde kullanılan elektronik aletler enerji tasarrufu sağlayacak şekilde üretilmektedir. Yasa ile birlikte bu üretim şeklinin evlerimizde de geçerli olması sağlanmaktadır. Enerji sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar olacak şekilde tasarlanmaktadır. G sınıfına sahip binalar en düşük enerji verimliliğine sahipken, A’ya doğru bu değer artmaktadır. Bu sınıflandırmanın olduğu doküman Enerji Kimlik Belgesi olarak adlandırılır.
EKB Nereden Alınır?
EKB nerden alınır diye düşünüyorsanız, öncelikli olarak meslek odalarından bu belgeyi düzenleyecek yetkiyi ve SMM belgesini almış mühendis veya mimarlar bulmanız gerekmektedir. Bu belgelere sahip olan mühendis ya da mimarlar veya bu belgeye sahip olan mühendis ya da mimarları bünyesinde barındıran kuruluşlar Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkin işletmelerdir. Aynı şekilde yapısında EKB uzmanı bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafınca görevlendirilmiş tüm işletmeler bu belgeyi vermeye yetkili kabul edilir.