Miras konusuynda yaşanan anlaşmazlıkların oldukça arttığı bir dönemden geçiliyor. İnsanlar mirastan daha çok pay alabilmek için farklı yollara başivurabiliyorlar. Bazı durumlarda ise miras bırakan ölmeden mirası hakkında bir karar verebiliyor. Böyle bir durumda ise mirasçılar arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor ve mahkemeye kadar giden çekişme sosyal bir rahatsızlık haline geliyor. Peki kişi vefat etmeden eşine bıraktığı gayrimenkulleri mirasçıları olan çocukları bozabilir mi?
EŞE DEVREDİLEN TAPULAR BOZULUR MU?
Gayrimenkul sahipleri henüz hayattayken tüm mal varlıklarını eşlerinin üzerine geçirme yolunu seçebiliyorlar. Bu şekilde gayrimenkullerin tek sahiplerinin hayatta kalacak olan eş olacağı düşünülüyor. Aslında miras hukukuna göre böyle bir durum mümkün değildir. Miras paylaşımlarında kimin, ne kadar miras alabileceği çok net bir şekilde bellidir. Eşin miras payı da, çocukların miras payı da devlet güvencesi altındadır.
Mülkiyet hakkı açısından gayrimenkul sahipleri mülkleri üzerinde istedikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Gayrimenkulün sahibi henüz hayatta olduğu için mirasçılık durumu somut bir hale gelmemiştir ve hukuken dikkate alınmamaktadır. Ancak bu durum mirastan mal kaçırma yoluna başvurmayı meşru bir hale getiremeyecektir. Eğer kişi diğer mirasçılarından malı kaçırıp bir başkasına verirse buna geç de olsa hukuk dur diyecektir.
Kişi eğer tüm gayrimenkullerini eşine bırakıp çocuklarına herhangi bir gayrimenkul bırakmazsa vefat etmesi durumunda mirasçı hukuku başlayacaktır. Bu durumda mahkeme yolunu tercih edecek olan çocuklar bazı koşullara göre yapılan tapu devir işlemlerini iptal edebilirler.
Eşe devredilen gayrimenkul tapularının gerçek bir satış olup olmadığı mahkeme tarafından incelenecektir. Eğer gerçek bir para transferi yoksa, değerinde bir satış yapılmamışsa, paranın göstermelik olarak transfer edilidği tespit edilirse mahkeme bu şekilde yapılan tapu tescil işlemlerini iptal edecektir. Bunun yanında çocukların mirastaki yüzde 50 olan saklı payları da dikkate alınacaktır. Bu şekilde tapu devir işlemleri bozulacağı gibi taksimatın nasıl yapılacağına da mahkeme karar verecektir.