Günümüzde doğalgazın artık hemen hemen tüm şehirlere gelmesi ile beraber sobalı evler geride kalırken kışın nostalji yaşamak isteyen kişilerin tercihleri ise şömine oluyor. Peki, şömine yaptırmak kaç para?
Ateşin eşsiz dansını izleyerek ısınmak isteyen kişilerin ilk tercihi evine şömine yaptırmak oluyor. Özellikle de sobalı evlerde büyüyen kişiler kışın odun ateşine olan özlemlerini gidermek için şömine yaptırmayı tercih ediyor.
ŞÖMİNE YAPTIRMAK KAÇA MALOLUR. ŞÖMİNİNEN MALİYETİ KAÇ TL?
Her zevkin olduğu gibi şömine zevkinin de belirli bir maliyeti bulunuyor. Şöminenin maliyeti ise yapımında kullanılacak olan malzeme, büyüklük, şömine bacasının olup olmaması gibi bazı önemli kriterlere göre belirleniyor. Örneğin bacası olmayan eve şömine yaptırmanın maliyeti baca yapımı için de belirli bir harcama yapılması gerektiği için daha yüksek olurken evde şömineye uygun baca sisteminin olması halinde ise bu rakam daha düşük hesaplanıyor.
Çanakkale taşı, kayrak taşı gibi doğal taşların kullanıldığı şömineler bu taşların kendi maliyetleri son derece yüksek olduğu için daha pahalı tutarken sadece sıva üzerine boyama yapılan ya da yapay taşlar kullanılarak kaplanan şömine modellerinde de fiyatlar düşüyor. Yine daha büyük ve gösterişli olan köşe şöminelerde de maliyet yükselirken küçük şömine modelleri daha ucuz fiyatlarla yapılabiliyor.
Günümüzde artık büyük yapı marketleri üzerinden hazır satılan şömine modelleri ile daha ucuz maliyetlerle evinizde nostalji estirmenize olanak sağlanırken şömine soba modelleri de bu kategoride öne çıkıyor. Bu modellerde ateşe dayanıklı cam kullanılması ile soba içerisinde yanan ateşi seyretme zevki sunuluyor.
Bazı modellerde kuzine soba özelliği de bulunduğu için hem şömine keyfi hem de eski kış günlerinde yaşanan kestane, köz patetes keyfini tekrar yaşama imkanı sunuluyor. En ucuz şömine maliyeti 5 bin liradan başlarken şömine soba fiyatları da ortalama 7 bin 500 liralık fiyat etiketine sahip bulunuyor.