Çok sayıda çiftin boşanma nedenleri arasına giren eşten habersiz kredi çekmek konusunda Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı. Yargıtay aile konutu olarak kullanılan taşınmazın ipotek gösterilerek kredi çekilmesi konusunda çok konuşulacak bir karara imza atmış oldu. Bundan sonra ipotekli kredi çekmek isteyen eşler diğer eşin rızası olmadan kredi kullanamayacak. Aile konutu şerhi olmasa dahi aile konutu olarak kullanılan taşınmazın ipotek gösterilmesi konusunda kredi çeken kişiye eşinin onay vermesi gerekecek. Detaylar haberimizde...
Yargıtay tarafından açıklanan yeni bir emsal karar son dönemde çok tartışılan eşten habersiz kredi çekmek konusunda büyük yankı uyandırdı.
Açıklanan emsal karara göre bundan sonra eşlerden biri aile konutu olarak kullanılan taşınmazı ipotek göstererek kredi çekmek isterse bu durumda konut tapusu üzerine aile konutu şerhi bulunmasa dahi mutlaka diğer eşin rızasını almak zorunda kalacak.
EŞTEN HABERSİZ KREDİ ÇEKİLİR Mİ?
Açıklanan yeni emsal karar sonrasında artık ipotekli kredi kullanmak isteyen kişiler mutlaka eşlerinden onay almak zorunda kalacak. Ancak diğer kredi paketlerinde böyle bir zorunluluk uygulanmayacak.
Habere konu olan olay İstanbul Küçükçekmece'de yaşandı. Eşinden habersiz kredi kullanan bir kişi bu kredinin teminatı olarak bankaya oturdukları evi ipotek gösterdi. Borcunu ödeyemeyen kişi banka tarafından icraya verildi ve evi elinden alındı. Evinin icradan satışa çıkarıldığını evine gelen tebligat ile öğrenen ve kredi borcundan habersiz olan kadın büyük bir şaşkınlık yaşarken hemen mahkemenin yolunu tuttu.
Mahkeme süreci devam ederken söz konusu kredi borcuna karşılık ev icradan satışa çıktı ve banka tarafından satın alındı. Evin yeni sahibi banka olurken genç kadın bu sefer hem eşine hem de bankaya karşı Küçükçekmece 5. Aile Mahkemesi’ne ‘tapu iptal ve tescil’ davası açtı.
Uzun süren yargılama sonucunda dava en son Yargıtay hukuk dairelerinin 18 başkanından oluşan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu önüne geldi.
YARGITAY EMSAL KARAR AÇIKLADI: İPOTEKLİ KREDİ ÇEKMEK İÇİN EŞİN RIZASI ALINMASI ŞART OLDU!
Yargıtay tarafından yapılan görüşmede konutun banka tarafından yapılan ekspertiz işleminde aile konutu olduğunun tespit edildiği bilgisine yer verilirken “Kanun koyucunun amacı, ailenin bütün olarak korunmasıdır. Amaç, ailenin barınması konusunda, malik olan eşin düşüncesiz davranışları ile ailenin ortada kalmasını, yuvanın dağılmasını önlemektir. Bu nedenledir ki, iyi niyet iddiası dahi dinlenemez” ifadesi ile bankanın el koyduğu evin asıl sahiplerine iade edilmesine hükmetti.
Yani bundan sonra tapu üzerinde aile konutu şerhi konulmasa dahi banka kredi çekmek isteyen kişilerden mutlaka ipotekli kredilerde eş rızası isteyecek ve her iki eşin de bankaya gelmesi halinde kredi verecek.