Ev Alacaklar, Tapusu Olanlar Dikkat! İskanlı / İskansız Tapu İçin Belediyeler Yıkım ve Para Cezası Veriyor

Pek çok kişi ev alırken sadece tapusu olup olmadığını kontrol ederken iskanlı daire tapusu ile iskansız tapu örneği arasındaki fark önemsenmiyor. İskansız ev alınır mı, iskanı olmayan daire satılır mı

Türkiye'de yükselen konut fiyatları nedeniyle vatandaşlar ev sahibi olmakta zorlanırken pek çok kişi bütçesine uygun bir ev bulması durumunda çok fazla araştırmadan hemen satın alma yoluna gidiyor. Özellikle de konutun tapulu olması yeterli kabul edilirken aslında tapunun üzerinde yer alan iskanlı ve iskansız daire ibareleri de büyük önem taşıyor.

İSKANLI TAPU VE İSKANSIZ DAİRE NE DEMEK?

Müteahhit tarafından inşaat başlanırken ilk olarak inşaatın yapılacağı alanın sınırları içerisinde kaldığı belediyeye başvuru yapılarak inşaata başlama izni alınır. Bu izin alınmadan başlanan inşaatlar kaça inşaat olarak kabul edilir. İnşaat ruhsatı alınarak yapımına başlanan proje her aşamada belediye tarafından denetlenir ve projeye uygun olarak inşa edilip edilmediği kontrol edilir.

İnşaatın tamamlanmasının ardından ise müteahhit yine belediyeye başvuruda bulunarak inşaatın tamamlandığını beyan eder. Belediyenin iskan işlerinde görevli memurları inşaatı ziyaret ederek inşaat başlanırken belediyeye sunulan projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler. İnşaata uygun olarak tamamlanan projeye belediye tarafından iskan belgesi verilir. Projeye aykırılık varsa da ya kaçak bölümler bulunuyorsa bunlar tespit edilerek yıkılması istenir ve işlemler uzar. İşte inşaat tamamlama belgesi alan binalara verilen tapuya iskanlı daire, inşaat izni alan ancak projeyi buna göre tamamlamadığı için belge alamayan binalara ise iskansız daire adı verilmektedir.

TAPUDA İSKAN OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR? KAT MÜLKİYETİ VE İRTİFAKI NEDİR?

Bir evin iskanı olup olmadığı tapusundan anlaşılabilmektedir. Tapunuz varsa ya da ev almayı düşünüyorsanız tapunun üzerinde mutlaka Kat Mülkiyeti yazan alanın işaretli olduğundan emin olmanız önerilmektedir. Kat irtifakı olan tapu iskansız ev olduğunu gösterirken kat mülkiyeti yazan evin ise iskanı olduğu anlaşılmaktadıR.

İSKANSIZ EV ALINIR MI, İSKANSIZ EVE KREDİ ÇIKAR MI, SATILIR MI, RİSKLERİ NELER?

İskanı olmayan evin pek çok riski bulunmakta olup konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu yapmış olduğu açıklamasında 'İskânlı/kat mülkiyetli tapulu olarak dairesini alan vatandaşlarımız, belediyenin verdiği para ve yıkım cezalarıyla muhatap olabiliyorlar. Yüklenici iskânı aldıktan sonra, bu imara aykırılıkları yapabiliyor. Bu aykırılıklara rağmen iskân almış olabiliyor. Ama malik olarak para cezası ve yıkım kararı size geliyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor'" diyerek iskansız ev almanın sakıncaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bazı bankalar iskansız eve konut kredisi verebilirken bazı bankalar ise riskli olduğu için bu evlere kredi onayı vermemeyi tercih ediyor. Yasal olarak iskansız ev satışı hakkında bir kanuni engel bulunmazken kişilerin bu evleri alırken riskleri hakkında araştırma yapmaları öneriliyor.

Emlak Haberleri Haberleri