Ev fiyatlarında aşırı yükselme konut satışlarını vurdu. Bunun için de konut satış rakamlarında çok net düşüşler meydana geldi. Ancak konut sektöründe tek sorun fiyatlar değil. Kiracılı konut satın almak başlı başına müstakil bir sorun haline dönüştü. Ev sahibi olmak için kiracılı konut satın alma kararı verenler bu kararlarına adeta pişman oluyorlar.
KİRACIYI EVDEN ÇIKARMAK YILLAR SÜRÜYOR
Tüm birikimini bir araya toplayıp bunun üzerine de bir miktar borçlanarak ev satın alanlar kiradan kurtulma hayalleri kurarken başlı başına bir sorun ile karşılaşıyorlar. Eğer kiracılı bir ev satın alınmışsa yeni ev sahibini çok sıkıntılı bir süreç bekliyor.
Yeni ev sahibi kiracıya evi satın aldıktan sonra 1 ay içerisinde ihtarname çekerek evi boşaltmasını talep edebilir. Bu durumda Kiracının genellikle 6 aylık bir süresi olacaktır. Bu 6 ayın sonunda kiracı evden çıkarsa sorun en kolay yoluyla çözülmüş oluyor. Ancak genellikle süre dolduktan sonra kiracı evden çıkmayı kabul etmiyor. Bu durumda ev sahibinin mahkemeye başvurması gerekir.
Ev sahibi kural gereği mahkemeye gitmeden arabulucuya gitmek zorundadır. Burada da 1 ay geçecektir. Ardından dava açılır ve bu dava en iyi ihtimalle 2 yılda sonuçlanır. Mahkemeden karar çıksa bile ev sahibi yine evine kavuşamıyor. Kiracı karşı hamle ile mahkeme kararını istinafa taşıyabilir. Bu durumda da istinaftan 2 yılda sonuç çıkacaktır. Yani kiracılı bir ev satın alındığında eğer kiracı ile uzlaşılamıyorsa yeni ev sahibi o kiracıyı en erken 4 yıl 7 ayda evden çıkarabilir.
EVİ SATMAK DAHİ ZOR!
Kiracılı ev satın alındığında kiracıyı evden çıkaramayanlar evi satmak seçeneğini düşünebilirler. Bu da hiç kolay bir şey değil. Kiracı evin satılmaması için elinden geleni yine yapacaktır. Evi göstermeyecek ve ev sahibi yine mahkemenin yolunu tutmak zorunda kalacak. Üstelik içerisinde kiracı olan ev de hiç kolay kolay satılamayacaktır. Bundan dolayı kiracılı ev satın alındığında o evi satabilmek de uğraştırıcı bir süreç gerektirmektedir.