Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan imza ile beraber 08 Şubat 2022 Tarihli ve 31744 Sayılı Resmî Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2022/38, 39, 40, 41, 42) yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan atama kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde görev alacak olan çok sayıda vergi müfettişi ve vergi müfettiş yardımcısı göreve atanmış oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde 366 vergi müfettişi ve 128 vergi müfettiş yardımcısı ataması yapılırken söz konusu atama kararları ile vergi denetimlerinin arttırılacağı belirtiliyor. Yapılan denetimler kapsamında en çok gayrimenkul satışları mercek altına alınacak. Artan konut satışlarına rağmen devletin tapuda rayiç bedel üzerinden satış gösterilmesi nedeni ile büyük bir vergi geliri kaybına uğradığı, bu konu hakkında önlem alınarak geriye dönük taramaların yapılacağı belirtiliyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI ATAMA KARARNAMESİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI, VERGİ MÜFETTİŞLERİ VE MÜFETTİŞ YARDIMCISI ATAMALARI YAPILDI!
08 Şubat 2022 Tarihli ve 31744 Sayılı Resmî Gazete ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan imza kapsamında yapılan yeni atamalar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi denetimlerinde görevlendirilmek üzere 366 vergi müfettişi ve 128 vergi müfettiş yardımcısı ataması yapıldı.
TAPUDA EVİN DEĞERİNİN AZ GÖSTERİLMESİ, RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK SUÇ MU?
Evet, ne yazık ki pek çok kişi böyle bir uygulamadan haberdar dahi olmadığı için tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermektedir. Bazı kişiler ise bilinçli olarak daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden tapuda işlem yapmayı tercih etmektedir. Ancak ister bilinçli, isterse haberdar olmadan yapılan bu satışlar için rayiç bedel farkı tapu harcı vergi cezası ödenmektedir.
TAPUDA EVİN DEĞERİNİN AZ GÖSTERİLMESİ 20222!
Konut fiyatlarının büyük bir hızla yükselmesinin ardından ne yazık ki pek çok kişi mecburen daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedelden tapuda satış yaparken Maliye Bakanlığı tarafından konu hakkında işlemlerin incelemeye alınacağı belirtiliyor. Vergi müfettişleri bankalar ile yapmış oldukları çapraz karşılaştırmalar ile gerçek satış değeri ile tapuda beyan edilen satış değeri arasındaki farkı tespit edebiliyorlar.
TAPU SATIŞ BEDELİNİN DÜZELTİLMESİ! TAPU HARCI PİŞMANLIK BEYANNAMESİ, TAPU SATIŞ BEDELİ DÜZELTME DİLEKÇESİ NEDİR?
Vergi müfettişleri zaman aşımı nedeni ile geriye dönük en fazla 10 seneye kadar tarama yaparken söz konusu taramada son 10 sene içerisinde ev alıp satan kişilerin tapu işlemleri mercek altına alınıyor. Konut kredisi çekerek ev sahibi olanların bilgileri bankalardan çekiliyor ve konut kredisi tutarı ile tapudaki satış bedeli karşılaştırılıyor. Konut kredisi daha yüksek olan kişiler otomatik olarak yakalanmış oluyor ve vergi dairesine izaha çağrılıyor.
Burada vatandaşa pişmanlık beyannamesi imzalatılıyor ve satış bedeli düzeltme dilekçesi doldurtuluyor. Vatandaş en az konut kredisi tutarı kadar satış bedeli göstermek sureti ile hem aradaki tapu harcı farkını ödüyor hem de vergi cezası kesiliyor. Bu rakam istenirse taksitle ödenebiliyor. Kendi isteği ile denetime girmeden vergi dairesine giderek düzeltme yapanlar ise vergi cezası ödemeden sadece aradaki tapu harcı farkını ödeyerek tapu satış bedelinin düzeltilmesi işlemini yapabiliyor.