Ev Alanlar, Ev Alacaklar Dikkat! Eksik Beyan İçin Tapu Harcı Cezası Ödeyebilirsiniz

Daha düşük tapu harcı ödemek için tapuda ev fiyatı düşük gösterilebiliyor. Peki, tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?

Daha düşük tapu harcı ödemek için tapuda ev fiyatı düşük gösterilebiliyor. Peki, tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?

Ev satın alırken ödenen vergiler arasında ilk sırada tapu harcı geliyor.



Son dönemde yükselen konut fiyatları ile beraber tapu harcı da yükselirken vatandaş çareyi tapuda fiyatı düşük gösterme yöntemini tercih ediyor.



Tapuda Emlak Bedeli Değerinin Altında Gösterilirse Ne Tür Sorunlar Olabilir?



Son yıllarda Maliye Bakanlığı tapu harcı gelirlerini yükseltebilmek adına rayiç bedel üzerinden satış göstermek yöntemini tercih edenleri tespit etmeye başladı.



Öncelikle rayiç bedel üzerinden satış göstermek yönteminin bir vergi usulsüzlüğü olduğunu söyleyelim. Yani gerçek değeri yerine daha düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel beyan edilmesi tapu harcı usulsüzlüğü olarak kabul ediliyor.



Bunun da vergi usulsüzlük cezası bulunuyor. Maliye Bakanlığı tarafından bu durumun tespit edilmesi durumunda hem evi satana hem de evi satın alan kişiye gerçek satış bedeli üzerinden tapu harcı ödeyerek eksik tutarı tahsil ediyor hem de yine her iki tarafa vergi usulsüzlük cezası kesiyor.



Hem Ev Alanlar, Hem Evini Satanlar Ceza Alacak!



Ne yazık ki söz konusu ceza hem evini satanlara hem de yeni ev sahibi olanlara kesiliyor.



Maliye Bakanlığı Tapu Harçları İçin Nasıl Bir Yöntem İzliyor?



Son yıllarda konut kredisi çekerek ev satın almak yöntemi ağırlıklı olarak tercih edildiği için Maliye Bakanlığı ilk olarak bankalardan konut kredisi çeken kişilerin listesini alıyor.



Ardından bu listeleri tapu satış kayıtları ile karşılaştırıyor ve aradaki tutarsızlıkları tespit ediyor.



Örneğin tapuda rayiç bedeli göstererek ev satın almak yöntemini tercih eden bir kişi tapu beyanı için 40 bin lira tutarını belirtmesine rağmen bankadan 150 bin lira konut kredisi kullandıysa bu durumda vergi usulsüzlüğü tespit edilmiş oluyor.



Maliye Bakanlığı bu yöntemle tespit ettiği kişilere mektupla davet yoluyor ve vergi dairelerine çağrılan kişilere uzlaşma yöntemi ile tapu harcını düzeltme seçeneği sunuluyor.



Tapu satış bedeli düzeltme işlemlerinin ardından aradaki fark taraflardan yine tahsil ediliyor ve vergi cezası da kesilerek tahsilat yapılıyor.



Tapu Satış Bedeli Düzeltme İşlemi Nasıl Yapılır?



Vergi cezası ödemek istemeyen kişilerin tapu satış bedeli düzeltme dilekçesi ile kendilerine en yakın vergi dairesine başvuruda bulunması gerekiyor.



Bu durumda sadece eksik ödenen tapu harcı bölümü tahsil ediliyor ve işlemler tamamlanıyor, kişiye kendisi beyanda bulunduğu için ayrıca bir vergi usulsüzlük cezası kesilmiyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri