Ev satış oranları her ne kadar son aylarda azalmış olsa da her ay on binlerce ev el değiştiriyor. Vatandaşlar ev el alım satım sürecinde sadece evin değeri için değil çok sayıda alanda ek ödemeler yapıyorlar. Tapu harcı, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti vatandaşlara ek maliyet anlamına geliyor.
Her biri ayrı ayrı ödenen ve binlerce TL ödeme yapılan bu masraflar için ise özel uygulamalar mevcut. Vatandaşlar yapılan ödemeleri bazı durumlarda geri alma hakkına sahipler. Öyle ki bu geri iadeler yapılan ödemenin tamamına denk gelebiliyor.
EV ALIRKEN VATANDAŞLARIN ÖDEDİKLERİ MASRAFLAR NELER?
Vatandaşların ev alım sürecinde yapmış oldukları en önemli masraf tapu harcıdır. Tapu harcı ödemesi evin değerine göre ödenir. Alıcı ve satıcının arasında yapmış olduğu anlaşmaya göre ödenen tapu harcında oran yüzde 4'tür. Standart bir alım satım işleminde bu ödeme yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı şeklinde ödenir. Ancak satış sözleşmesinde tapu harcının kim tarafından ödeneceği bildirilmişse ödemeler sözleşmeye göre yapılır. 300 bin TL değerinde ki ev için yapılan ödeme 12 bin TL'dir.
Konut kredisi ile ev alan vatandaşlar ise ek bazı ödemeler yaparlar. Bu ödemelerin başında ekspertiz ücreti gelir. Bankaya yapılan bu ödemeler ortalama 1100 TL olarak ödenir. Bunun dışında ipotek tesis ücreti, kredi tahsis ücreti, sigorta masrafları ödenir.
EV ALANLARIN GERİ İADE ALABİLECEKLERİ MASRAFLAR HANGİLERİ?
Ev alan ve yukarıda yer alan masrafları ödeyen vatandaşlar bazı durumlarda bu masrafları geri alabilirler. Evin durumu, bankadan konut kredisi kullanımı sırasında oluşan aksaklıklardan dolayı iade edilen masraflar şunlar.
Ekspertiz Ücreti İadesi
Konut kredisi kullanarak ev alan vatandaşlar bankanın talep ettiği tutarda ekspertiz ücreti öderler. Ekspertiz ücreti ödemeleri genellikle 800 TL ile 1250 TL arasında olur. Ancak çoğu banka 1100 TL ödeme alır. Ekspertiz ücreti ödemlerinde bankaların vatandaşlara yönelik sorumlulukları vardır. 3. firma aracığıyla gerçekleştirilen ekspertiz çalışması sonrası bankalar müşterilere ayrı bir fatura kesmek zorundalar. Eğer bankalar ekspertiz ücretini talep etmiş ancak kişiye özel fatura düzenlenmemişse iade söz konusu. Böyle durumlarda tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilir.
Emlak Vergisi İadesi
Emlak vergisi ödemelerinde bazı muafiyet durumları bulunuyor. Bu muafiyetin ilk şartı satın alınan evin metrekaresinin 200'den küçük olması, emekli, şehit aileleri, dul yetimler, gaziler ve engelliler için ayrı ayrı muafiyet şartları bulunuyor. Emlak vergisi ödenmiş ise 5 yıl içinde geri alınabiliyor.
Tapu Harcı İadesi
Ev alan vatandaşların bilmeleri gereken bir hususta tapu harcı iadesi. Eğer vatandaşlar kentsel dönüşüm projelerinden ev almışlarsa tapu harcı iadesi alırlar. Tapu harcı iadesi almak için alınan evin kentsel dönüşüm projesi kapsamında olduğunu gösteren evrak ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmak.