Ev Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Gayrimenkul satışı sonrasında mutlak olarak yapılması gereken bazı önemli işlemler bulunmaktadır. Peki, ev alanların yapması gerekenler nelerdir?

Gayrimenkul satışı sonrasında mutlak olarak yapılması gereken bazı önemli işlemler bulunmaktadır. Peki, ev alanların yapması gerekenler nelerdir?

Bu işlemlerin eksiksiz olarak yapılması önem arz etmektedir. Peki satış sonrası yapılacak işlemler nelerdir, dilerseniz ayrıca birçok bireyler tarafından merak edilen bu konumuz hakkında sizlere hemen gerekli bilgileri sunalım.



Öncelikle ilgili gayrimenkulün satış işlemini tapu sicil memurluğu huzurunda resmi senet ile yapılması gerekmektedir. Çünkü resmi kurum huzurunda resmi senet ile satışı yapılan gayrimenkullerde sonraki dönemlerde herhangi bir sorun meydana gelmesi söz konusu değildir. Bu bakımdan bireylerin bu önemli ayrıntıya özen göstermesi gerekmektedir.



Satış Sonrası Gerçekleştirilmesi Gereken İşlemler İse Şunlardır;



Tapu belgesi, ada, parsel numarası belirten belge veya ilgili malikin sözlü olarak beyanname sunması



Alıcı ve satıcı tarafından resimli nüfus cüzdanı veya pasaport bulunması



Satıcının 1 adet alıcının ise 2 adet son altı ay içerisinde çekilmiş resmi



Her yıl düzenli olarak binde 16,5 oranında tapu harcının ödenmesi(alıcı tarafından)



Satın alınan mülkün varsa vesayet ve intibal vergisinin kesilmesi



Döner sermaye tarafından belirtilen tarifeye göre eğitim katkı payının ödenmesi



Emlak vergisi beyannamesinin her 4 yılda bir ilgili mükellefin bağlı bulunduğu belediyeye sunması gibi önemli işlemlerin, ilgili gayrimenkul satışı sonrasında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki işlemlerin eksik olarak gerçekleştirilmesi durumunda ilgili bireylere cezai yaptırımların gerçekleştirilmesi söz konusu olabilmektedir.



Satış Sonrası Yapılması Gereken İşlemler Resmi Kurum Dışında Yapılabilir Mi?



İlgili gayrimenkulün satış sonrasında yapılması gereken işlemler resmi kurum dışında da yapılması söz konusu olabilmektedir. Fakat bu durum sonucunda yani işlemlerin yapılması süreci içerisinde şahitlerin bulunmaması durumunda, sonraki dönemler içerisinde bazı problem veya anlaşmazlıkların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu bakımdan tüm gayrimenkul işlemlerinde olduğu gibi satış sonrası yapılması gereken işlemlerin de ilgili resmi kurum huzurunda yapılması oldukça fayda sağlanamaktadır.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri