Ev Alıp Satanlara Kritik Uyarı Geldi! Tapuda Düşük Beyan Cezası Cep Yakacak

Ev alırken ya da satarken ödenen masraflar arasında en çok tutanlardan biride tapu harcı masrafıdır.

Ev alırken ya da satarken ödenen masraflar arasında en çok tutanlardan biride tapu harcı masrafıdır. Tapu harcı 2020 yılında yüzde 4 olarak tahsil edilmekte olup bu hesaplama yapılırken kullanılan satış tutarı satıcının beyanı üzerine belirlenmektedir. Pek çok kişi bu noktada düşük tapu harcı ödemek için ne yazık ki yalan beyanda bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı tapuda düşük beyan cezası uygulamakta olup özellikle de konut kredisi çekerek ev satın alan kişileri kolaylıkla tespit edebilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı devletin en önemli gelir kaynakları arasında yer alan tapu harcı gelirlerini yükseltmek için denetimlerini arttırdı. Pek çok kişinin düşük tapu harcı ödeyebilmek adına konut satış tutarını düşük göstermesi üzerine Maliye Bakanlığı denetimleri arttırdı.



Özellikle de konut kredisi çekerek ev satın alan kişileri denetim altına alan Maliye Müfettişleri çapraz kontrol yöntemi ile vatandaşların tapu beyanları ile kullanmış oldukları konut kredisi tutarını karşılaştırarak eksik beyanda bulunulup bulunmalığı tespit ediliyor. Tapuda eksak beyanda bulunan kişilere ise para cezası uygulanıyor.



TAPU HARCI EKSİK BEYAN CEZASI YÜZDE 25!



Tapuda düşük beyan ile işlem yapan kişilerin tespit edilmesi halinde yüzde 25 oranında vergi ziyan cezası kesilirken gerçek değer üzerinden hesaplanan tapu harcı farkı da tahsil ediliyor.



TAPU HARCI NEDİR, HARÇ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?



Tapu dairelerinde yapılan satış, bağış ve devir gibi yapılan tüm işlemlerden tahsil edilen vergi türüne tapu harcı adı verilmekte olup 2020 yılı için geçerli olan tapu harcı yüzde 4 olarak uygulanmaktadır. Tapu harcı uygulaması için tahsil edilen harcın yüzde 2'sini evini satan kişi, yüzde ikisini ise evi alan kişi olmak üzere yüzde 4 olacak şekilde öder.



Ancak tarafların karşılıklı anlaşması ile harç tutarını bir kişi de ödeyebilir. Tapu harcı hesaplaması örneği için ise 200 bin liralık bir konutun satışı temel alındığında 4 bin lira evi alan kişi ve 4 bin lira da evi satan kişi olmak üzere 8 bin lira olmak üzere tahsil edilmektedir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri