Ev alıp satarken DASK'ı kim yaptırır, masrafı kime aittir?

Ev satış işlemlerinde DASK zorunlu deprem sigortası şart mıdır? Zorunlu deprem sigortasını kim yaptırır? Masrafları alıcı mı yoksa satıcı mı karşılar?

Zorunlu deprem sigortası ev satışlarında mecburi olarak yaptırılması gerekiyor. Türkiye'nin deprem ülkesi olması ve afetlere karşı ev sahiplerini koruyan zorunlu deprem sigortası bazı durumlarda şart olarak koşuluyor. Özellikle ev alıp satarken zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekiyor. Peki zorunlu deprem sigortasını kim yaptırır? Evi satan mı yoksa evi satan alan mı zorunlu deprem sigortasını yaptırır? 

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI KİME AİTTİR?

Ev satışlarında vatandaşlara koşulan şartlardan birisi de zorunlu deprem sigortasıdır. Zorunlu deprem sigortasını yaptırılmaması halinde tapu devri yapılamamaktadır. Bundan dolayı tüm ev satışlarında bu sigorta işlemi tamamlandıktan sonra işlemlere başlanılmaktadır. Peki ev satışlarında yapılan zorunlu deprem sigortası ile alakalı ayrıntılar nelerdir? 

Ev satışlarında zorunlu deprem sigortasından satıcı sorumlu değildir. Evi satın alacak olan alıcı tarafından zorunlu deprem sigortası yapılması gerekmektedir. Herhangi bir deprem veya afet yaşanması durumunda sigorta şirketi tarafından yapılacak olan ödemeleri alıcı alacağı için masraflar da alıcıya aittir. Ayrıca eğer konut kredisi çekilerek ev satın alınacaksa bankalar da zorunlu deprem sigortası yani DASK'ın yapılmasını şart olarak koşuyorlar. Bu kredi işleminden satıcı sorumlu olamayacağı için tüm maliyet alıcıya ait olmaktadır. 

DASK TEMİNAT BEDELİ NE KADAR?

DASK poliçesi yaptıranlar olası bir afet durumunda evlerinin hasar görmesinden dolayı teminat bedeline göre zararlarının telafisi için ödeme almaktadırlar. 2022 yılı için belirlenen tarifeye göre bu teminat bedeli 320 Bin TL'dir. Herhangi bir afet durumunda vatandaşlar evlerinde oluşan zararlar için 320 Bin TL'ye kadar ödeme alabiliyorlar. Bu da zor durumda kalan vatandaşların zararlarının büyük bir kısmının telafisi anlamına gelmektedir. 

Emlak Haberleri Haberleri