Ev Alırken Masraflar 2022! Tapu Harcı, Emlakçı Komisyonu, DASK, Su, Elektrik, Doğalgaz Abonelik Ücreti

Ev almanın maliyeti 2022 rakamları yükseldi. 2022'de ev alırken ödenen masraflar nelerdir, tapu harcı ne kadar, emlakçı komisyonu kaç TL, sıfır eve elektrik, su, doğalgaz bağlatmanın maliyeti ne kadar

Ev fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken ne yazık ki fiyatların yanı sıra ev sahibi olmak isteyen kişilerin ödemiş oldukları bazı masraflarda da yükselişler yaşanıyor. Evden eve nakliye fiyatları büyük bir hızla yükselirken ev taşıma esnasında kullanılan boş karton ve kutu fiyatları da bu artıştan nasibini aldı.

Vatandaş bin bir zorlukla ev satın alsa dahi aldığı evin masraflarını ödemekte zorlanıyor. Peki, 2022 yılında ev almanın maliyeti ne kadar, yeni ev almanın masrafı kaç TL, emlakçı komisyonu, tapu harcı, sıfır konut abonelik ücretleri kaç TL oldu?

TAPU SATIŞ HARCI 2022 NE KADAR, SIFIR VE İKİNCİ EL EV ALIRKEN TAPU HARCI KAÇ TL ÖDENİYOR?

Konut sahibi olmak isteyen kişilerin en çok zorlandıkları ödemelerin başında tapu harcı geliyor. Yükselen konut fiyatları nedeni ile ödenen tapu harcı rakamları da artarken rayiç bedelden tapuda satış göstermek konusunda Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetimler arttı. Düşük tapu harcı ödemek için yapılan rayiç bedel üzerinden satış göstermek konusunda para cezası kesiliyor. 2022 yılında tapu harcı yüzde 4 olarak uygulanıyor.

EV ALIRKEN TAPU HARCINI KİM ÖDER, KANUN KONU HAKKINDA NE DİYOR?

Ev alım satım işlemlerinde tapu harcı yüzde 4 olarak tahsil edilirken kanunen bu rakam alıcı ve satıcı arasında yüzde 2 olarak bölünmektedir. 200 bin liralık bir evin işleminde devlet 8 bin TL tapu harcı almakta olup kanunen bu rakamın 2 bin lirasını evi satan kişi, 2 bin lirasını ise evi alan kişi öder. Ancak taraflar karşılıklı rıza ile bu rakamı bir kişinin ödemesini kararlaştırabilir. Tapu işlemi için önemli olan harcın yatmasıdır.

EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR 2022?

Emlakçı komisyonu rakamı 2022 yılında konut satışlarında yüzde 2 olarak hesaplanır. Evi alan kişi emlakçıya bu hizmeti için satış fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında komisyon ödemekle yükümlüdür.

ABONELİK ÜCRETİ NE KADAR, 2022 ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ ABONELİK ÜCRETİ KAÇ TL?

Sıfır konutlarda bu ücretlere ek olarak abonelik ücreti bulunmaktadır. Bu ücret her ilde farklılık göstermekte olup Ankara'da doğalgaz aboneliği için 593 TL ödeme yapmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri