Ev Alırken Neler Sorulmalı, Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Neledir?

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen kişilerin en önemli önceliği ev sahibi olmak olarak öne çıkarken ahirette iman, dünyada mekan deyimi de Türklerin ev sahibi olmaya verdiği önemi göstermektedir. Peki, ev alırken neye dikkat edilmeli, ev sahibi olmak isteyenler neler sormalı, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Konut sahibi olmak istiyorum diyenlerin bilmeleri gereken faydalı bilgiler haberimizde...

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen kişilerin en önemli önceliği ev sahibi olmak olarak öne çıkarken ahirette iman, dünyada mekan deyimi de Türklerin ev sahibi olmaya verdiği önemi göstermektedir. Peki, ev alırken neye dikkat edilmeli, ev sahibi olmak isteyenler neler sormalı, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Konut sahibi olmak istiyorum diyenlerin bilmeleri gereken faydalı bilgiler haberimizde...

Türkiye'de konut sahipliği oranı her geçen gün artarken konut sahibi olmak isterken dert sahibi olmamak için bazı hususlara dikkat edilmesi zorunludur.



Ev sahibi olmak isteyen kişilerin büyük bir bölümü ilk kez ev satın aldıkları için bazı konulardaki bilgi eksikliği nedeni ile mağdur olurken ev satın alırken sonradan pişman olmamak için bazı çok önemli kriterlere kesinlikle dikkat edilmesi gereklidir.



EV ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?



Çoğumuz satın alacağımız evin bütçemize uygun olması ve dış görünümü gibi kriterlere odaklanırız. Aslında konutun bir de yasal prosedürü bulunmaktadır.



Satın alacağınız evin mutlaka tapusu ve iskanı olması önemlidir. Fiyatı ne olursa olsun asla tapusu olmayan bir evi satın almayın. Türkiye'de iskansız daire satışını engelleyen bir yasal uygulama bulunmamakla beraber iskansız daire satışının da belirli riskleri bulunmakta olup bu nedenle mümkünse iskanı olan evlerin satın alınması önerilmektedir.



Evi satın alırken mutlaka tapunun kontrol edilmesi, tapuda aile konutu şerhi bulunuyorsa satışa eşinde rıza onayı alınması, tapuda ipotek ibaresi bulunuyorsa bu durumda ipoteğin mutlaka kaldırılması gibi konulara da dikkat edilmesi gerekmektedir.



Konu hakkında uyarıda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz vatandaşa mutlaka iskanı olan evleri almaları yönünde tavsiyede bulunarak “Ev almak isteyen vatandaşlarımıza en önemli uyarım; bitmiş, iskânı alınmış taşınmazı tercih etmeleridir. Çünkü iskânı alınmış taşınmazın niteliği belirlenmiştir. Kaçağı, imara aykırılığı olmayan taşınmaz demektir" sözleri ile iskanı olmayan dairenin alınması konusunda uyarıda bulundu.





EV ALIRKEN NELER SORULMALI?



Evin tapusu var mı?



Tapusu olmayan evi satın almayın.



Evin iskanı alınmış mı?



İskanı olmayan evlerin barındırdığı riskleri unutmayın, mümkünse iskanı olan daire satın almaya çalışın.



Evi sahibinden satın alıyorsanız evi size satmaya çalışan kişi ile evin tapusunun üzerine olduğu kişi aynı mı?



Farklı isimler söz konusuysa dolandırıcılığa karşı uyanık olun, kapora dahi ödeseniz mutlaka tapu üzerinde ismi yazılı olan kişinin banka hesabına resmi olarak havale ya da EFT şeklinde ödeme yapın, elden belgesiz, evraksız ödeme yapmayın.



Konut depreme dayanıklı mı?



Evin sadece dış görünüşüne kanmayın. Mutlaka depreme dayanıklılığını mümkünse bu alanda hizmet veren firmalardan destek isteyerek sorgulayın.



Ev Sağlam Mı?



Asla size konutu satan kişinin sözünü yeterli görmeyin. Konutun yer aldığı binanın bodrum katını mutlaka gezin. Konutun bodrumda yer alan kolonlarını dış gözlede olsa inceleyin. Sürekli olarak su basan bodrum katı olan bir binada korozyon neden ile hem kolonlar hem de demirler daha hızlı yıprandığı için bina daha hızlı eskir. Bunlara dikkat edin.



Bu konut sizin ihtiyaçlarınızı karşılar mı?



Bazı kişiler ev sahibi olma fikri ile olumsuzları göz ardı edebilmektedir. Örneğin dolabın mutfağa sığmaması, 3+1 ev ararken 2+1 konut satın alınması gibi ani verilen kararlar sonrasında büyük bir pişmanlık yaratır. Bu tip olumsuzluklarda mağdur olmamak adına acele kararlar vermeyin. Evin eşyalarınızı alacağından ve size yeterli olacağından emin olun. Kalabalık bir aile iseniz uzun yıllar bu evde oturacağınızı hesap ederek sığmayacağınız bir evi satın alma hatasına düşmeyin.



Okula, pazara, markete, toplu ulaşım araçlarına yakın mı?



Konut fiyatları çok pahalı ve taşınmanın masraflı olması nedeni ile çoğu insan satın aldığı evde uzun yıllar oturmaktadır. Bu nedenle ev satın alırken evliyseniz ve çocuklarınız varsa evinizin okula olan uzaklığı, yakında bulunan okulların kalitesi gibi kriterleri de değerlendirmeniz gerekir. Yine aracınız yoksa evinizin toplu taşıma araçlarına olan mesafesi, marketler ile olan uzaklığı da kriterleriniz arasında yer almalıdır.



Konut kredisi çekerek ev satın almak isteyenler için ben bu evi ödeyebilir miyim?



Türkiye'de son yıllarda konut kredisi ile satın alınan evlerin sayıları rekor seviyelere ulaşırken bu noktada en büyük önceliğiniz borcunuzu ödeyip ödeyemeyeceğiniz hususu olmalıdır. Bir heves ile ne yapar ne eder öderim düşüncesi ile asla borçlanmayın. Ödeyeceğiniz konut kredisi aylık taksit tutarı toplamda evinize giren aylık düzenli gelirin asla yarısını aşmamalıdır. Yani evinize aylık 5 bin lira para giriyorsa asla 3 bin lira konut kredisi borcu ödeyeceğiniz bir evi satın almayın.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri