Ev Alırken ve Satarken Emlakçı Ne Kadar Komisyon Alır, Kim Öder, Yüzde Kaçtır?

Günümüzde her ne kadar çok sayıda kişi emlakçılar yerine internetten sahibinden satılık ve kiralık ilanları arasa da işlemlerini kısa sürede sonuçlandırmak isteyenler yine de emlakçı üzerinden alım, satım ve kiralama işlemleri yapmaya devam ediyorlar.

Günümüzde her ne kadar çok sayıda kişi emlakçılar yerine internetten sahibinden satılık ve kiralık ilanları arasa da işlemlerini kısa sürede sonuçlandırmak isteyenler yine de emlakçı üzerinden alım, satım ve kiralama işlemleri yapmaya devam ediyorlar. Peki, 2020 yılı için uygulanan emlakçı komisyonu ne kadar, ev alırken, satarken ya da kiralarken emlakçı kaç lira komisyon alınır, yüzde kaç komisyon ödenir, emlakçı komisyonunu kim öder, yüzde kaçtır? Soruların yanıtları haberimizde...

Daha kısa sürede işlemlerini sonuçlandırmak isteyen çok sayıda kişi evini satmak, kiralamak ya da ev satın almak ve kiralık ev ararken emlakçıları tercih ediyor.



EMLAKÇI KOMİSYONU NEDİR?



Konut, işyeri, dükkan ve arsa gibi taşınmazların alım, satım ve kiralama işlemleri için emlakçılar tarafından sunulan hizmet karşılığında tahsil edilen ücrettir.



2020 YILI İÇİN EMLAKÇI KOMİSYONU YÜZDE KAÇ, EMLAKÇIYA KAÇ LİRA PARA ÖDENİR?



Emlakçı komisyonu için uygulanan belirli bir yasal üst sınır bulunmakta olup 2020 yılı için uygulanan rakam yüzde 2 olarak açıklanmıştır.



Taşınmaz alım ve satım işlemleri için taşınmazı alan taraftan yüzde 2 ve taşınmazı satan taraftan yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak emlakçı komisyonu tahsil edilir.



Bu rakam üst sınır olarak uygulanmakta olup emlakçı ile anlaşmaya bağlı olarak daha düşük bir oranda komisyon ödemesi yapılması da mümkündür.





EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİM ÖDER?



Bu konu hakkında yapılan bir anlaşma bulunmuyorsa bu durumda emlakçı komisyonunu yüzde 2 alıcı ve yüzde 2 de satıcı olmak üzere her iki tarafta öder.



Ancak tarafların karşılıklı olarak anlaşması durumunda yüzde 4 rakamını tek bir tarafın da ödemesi mümkündür. Örneğin konut fiyatı için yapılan pazarlıkta ev sahibi tarafından indirim yapılması şartı ile emlakçı komisyonu tutarını tek başına evi satın alacak olan kişi de ödeyebilir. Burada önemli olan yüzde 4 oranında komisyon ödenmesidir.



EV KİRALARKEN EMLAKÇI NE KADAR KOMİSYON ALIR, EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR?



Konut kiralama işlemlerinde ise emlakçı komisyonu olarak en fazla bir aylık kira bedeli tahsil edilir.



Bu tutar evini kiralayan kişi yani ev sahibi tarafından ödenmez. Evi kiralayan yani kiracı tarafından bir aylık kira bedeli ödemesi yapılır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri