Ev Almak İsteyenler Dikkat! Bir Evin Değeri Yani Gerçek Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Düşen konut kredisi faiz oranları sonrasında vatandaşın eve olan talebinde rekor artış yaşanırken ünlü ekonomist Prof.

Düşen konut kredisi faiz oranları sonrasında vatandaşın eve olan talebinde rekor artış yaşanırken ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş ev almak isteyen kişilere gerçek değer konusunda uyarıda bulundu. Ev almak istiyorum diyen kişilere yönelik olarak özel bir video yayımlayan Demirtaş evin gerçek değerini hesaplama konusunda uyarılarda bulunarak önemli bilgiler paylaştı. Detaylar haberimizde...

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan yeni tarihi konut kredisi paketi ile vatandaşın konuta olan ilgisi arttı.



1 sene ertelemeli konut kredisi kullanma imkanı vatandaşı cezbederken ünlü ekonomi profesörü Özgür Demirtaş ev sahibi olmak isteyen kişileri uyardı.



EVİN GERÇEK DEĞERİNİ HESAPLAMA İŞLEMİNE DİKKAT EDİN, KONUT YATIRIMI YAPARKEN ZARAR ETMEYİN!



Demirtaş You Tube kanalı üzerinden yayımlamış olduğu videosunda ev sahibi olmak isteyen kişileri uyararak "Kişinin kendisini bir şirket olarak görürsek bilançosunda yer alan en önemli varlığı sahip olduğu konutudur.



Yine bu evi konut kredisi çekerek aldığını varsayarsak en büyük borcu da konut kredisi borcudur. Yani en dikkat etmesi gereken konu konut yatırımıdır. Ev konusu bu kadar önemliyse evin gerçek değeri de büyük önem taşır.



Ev satışlarının yapıldığı online sitelere giderseniz her konutun belirli bir fiyatı olduğunu görürsünüz. Bu satıcının kendi belirlediği satış fiyatıdır. Peki, bu fiyat evin gerçek değeri midir? İşte bu yanıt aranması gereken çok önemli bir konudur.





EVİN GERÇEK DEĞERİ NASIL BULUNUR?



Peki, evin gerçek değeri nasıl bulunur? Ev size kira getirisı sağlar. Birinci yıl, ikinci, yıl, üçüncü yıl, onuncu yıl evin belirli bir kira getirisi olur. Bir evin ederi yani değeri size ileride getireceği nakitlerin bugüne indirgenmiş halidir.



Evin gerçek değeri evin kiraya verildiği varsayılarak hesaplanır. Falanca yıl sonra evi satarsınız. Evin o yıla kadar getirdiği kira getirisi ile toplam satış tutarı o evin gerçek değeridir. Evin gerçek ederidir.





Ataşehir'de bir ev var. Satıcı bu evi 2 milyon 299 bin liraya satmak istiyor. O bölgedeki aylık kiralarda 7 bin liraymış. Yıllık olarak kiraların ödendiğini varsaydık. İlerideki satış fiyatı 3 milyon lira olarak hesapladık ve toplam bir rakamı bulduk.





Faiz getirisi yüzde 5 bile olsa dahi evin gerçek ederi 2 milyon 350 bin liraya çıkıyor ki şu anda ortalama faiz yüzde 14 civarında. Peki, neden böyle oluyor? Faizleri indirdiğiniz anda konut fiyatları yükseliyor. Bütün evlerin fiyatları artıyor" diyerek gerçek eder hesaplama uyarısında bulundu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri