Ev arkadaşı alan kiracılar dikkat! Kira sözleşmeniz feshedilebilir!

Kira fiyatlarında meydana gelen artıştan dolayı artık ev kiralamada yeni modeller gelişmeye başladı. Artık kiracılar masraflarını düşürmek için ev arkadaşı almaya başladılar. Peki kiracının ev arkadaşı alarak evin bir odasını kiraya vermesi yasal mı?

Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışlar benzer oranlarda kira fiyatlarına yansıyınca artık bir evin kiracı için maliyeti ödeme gücünün çok ötesine geçti. Özellikle büyükşehirlerin bazı bölgelerinde bir asgari ücret ile sadece kira masrafı bile karşılanamıyor. Bu durum karşısında kiracılar yeni bir kiralama modelini devreye sokmaya başladılar. Kiracı olarak yaşadıkları evin odalarını hatta odalarındaki yatakları ev arkadaşlığı modeliyle kiralayan kiracılar bir gelir elde edip kira maliyetlerini düşürüyorlar.

Kiracılar kira ödeme güçlüğünün altından kalkamayınca ilan sitelerine ev arkadaşı aradıklarına dair ilan veriyorlar. Bazen de sosyal medya aracılığı ile kiracılar ev arkadaşı arıyorlar. Bu şekilde kira maliyeti 3-4 kişi arasında bölüşülüyor. Bekarlar ile öğrenciler için tasarruflu bir sistem olan bu uygulamanın gittikçe yaygınlaştığı görülüyor.

KİRACI EV ARKADAŞI ALABİLİR Mİ?

Kiracı ile ev sahibi arasında bir kira sözleşmesi yapıldığında taraflara bazı haklar veriliyor. Bu haklar içerisinde kiracının evi kiralaması bulunmamaktadır. Eğer kiracı ev arkadaşı alacaksa yasal olarak bunu ev sahibine bildirmek zorundadır. Hatta bununla da kalmaz kiracı ev sahibinin ev arkadaşı almasına dair olurunu yazılı olarak almalıdır. Ev sahibinin onay vermesi kiracının ev arkadaşı almasına yeterli gelmeyecektir. Eğer ev bir apartman veya sitedeyse yönetimden de onay alınması gerekmektedir.

KİRACILAR DİKKAT!

Ev sahibinden habersiz bir şekilde ev arkadaşı alarak kirayı bölüşen kiracılar aslında kendilerini büyük bir riske atmaktadırlar. Yasal olarak kiracının evi bir başkasına kiralama hakkı yoktur. Ev arkadaşı alması da evin kiralanması anlamına gelmektedir. Bu açık bir şekilde kira sözleşmesinin ihlal edilmesidir. Dolayısıyla ev sahipleri bunu gerekçe göstererek kiracıları evden çıkarabilir.

Emlak Haberleri Haberleri