Ev Fiyatları Yükseldi, Konut Kredisi Çekmek Zorlaştı!

Pandemi döneminde tüm dünyada konut fiyatlarında anormal artışlar yaşanan bu artış konut kredisi çekmeyi de zorlaştırdı.

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş vatandaşın ev sahibi olmasını zorlaştırırken konut kredisi çekmekte adeta imkansız hale geldi. En düşük konut fiyatı bazı bölgelerde 400 - 500 bin lira yükselirken asgari ücretli çalışanlara maaş nedeni ile kredi onayı verilmemeye başlandı.

Normal koşullar altında bankalar satın alınmak istenen evin en fazla yüzde 80'i oranında kredi çekebiliyordu. Kredi çekmek isteyen kişilerin aylık maaş tutarları nedeniye bu oranlarda kredi onayı almaları imkansız hale geldi.

PEŞİN PARASI OLAN EV SAHİBİ OLUYOR!

Sektör temsilcileri yapmış oldukları değerlendirmede peşin parası olan kişilerin ev almaya devam ettiklerini ancak kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişilerin zorunlu olarak beklemede kaldıklarını dile getirdi. Yapılan değerlendirmede kişinin kredi notu yüksek olsa dahi mutlaka kredi çekerken aylık gelire göre limit belirlendiğine dikkat çekildi.

Konut kredisinde de maaşa göre limit belirlendiği belirtilirken "Sistem, taksit ödemelerini, genelde gelirin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelecek şekilde oluşturuyor. Bugünkü şartlarda kredi talebinde bulunanların ortalama aylık kazançları 8-9 bin TL civarında seyrediyor. Bu durumda taksitler de en fazla 5 bin TL civarında gerçekleşebiliyor. 10 yıllık bir kredi paketi için verilebilecek maksimum tutar da, konuştuğumuz şartlara göre 350-400 bin TL'yi bulabiliyor" denilerek kredi başvurusu yapan çoğu kişinin red yanıtı aldığı belirtiliyor.

Yüksek tutarda peşinatı olan kişilerin düşük miktarda konut kredisi çektikleri ya da peşin para ödeyerek ev sahibi olduğu belirtilirken altın ya da döviz bozduran kişilerin de konut yatırımına yöneldikleri, yükselen fiyatlar sonrasında konutun yeniden yatırım aracı haline geldiği belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri