Ev fiyatlarını tepetaklak edecek son dakika gelişmesi! TÜİK resmen açıkladı, konut satış rakamları düşmeye devam ediyor

TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Ağustos 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor kapsamında konut satış rakamları üst üste 2. ayında da düşüş gösterdi ve Türkiye genelinde Ağustos ayında 123 bin 491 konut satışı yapıldı.

Pandemi döneminde başlayan yükselişi eski normale dönüş döneminde rekor seviyeye taşıyan konut fiyatları Türkiye genelinde 1 milyon TL barajını aşarak büyük bir şok yaşanmasına neden olmuştu. Hem konut fiyatları hem de kredi faiz oranlarında yaşanan yükseliş dar gelirli vatandaşın konut sahibi olma hayallerini imkansız hale getirirken konuta olan talepte daralma yaşanmaya başlandı. 

Rekor kıran konut fiyatları ve konutta düşüş beklentisi ile yatırımcının da rotasını farklı gayrimenkul enstrümanlarına kırması ile konut satış rakamlarında düşüş yaşanmaya başlandı. Yaşanan düşüş Temmuz ayı itibari ile kendisini göstermeye başlarken Ağustos ayında daha da arttı. 

TÜİK KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ AĞUSTOS 2022! AĞUSTOS AYINDA TÜRKİYE'DE KAÇ KONUT SATILDI?

Ağustos ayında Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 12,7 azalarak 123 bin 491 adet olarak gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 485 konut satışı ve yüzde 15,0 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 736 konut satışı ve yüzde 7,9 pay ile Ankara, 6 bin 395 konut satışı ve yüzde 5,2 pay ile İzmir izledi.

TÜİK tarafından açıklanan rapora göre Türkiye genelinde konut satış rakamı en düş olan iller ise Ağustos ayında sadece 41 konutun satıldığı Hakkari, 63 konutun satıldığı Ardahan ve 101 konutun satıldığı Bayburt oldu. 

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE, TÜRKİYE'DEN EN ÇOK KONUT ALAN YABANCILAR KİMLER?

Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 oranında azaldı ve 5 bin 273 adet olarak gerçekleşti. Ağustos ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 olarak kayıtlara geçti. Yabancılara en çok konut satılan il bu sefer Antalya oldu. 

Yabancılar Eylül ayında Antalya'dan 1.814 adet konut satın alırken İstanbul ise 1.750 adet konut ile ilk kez 2. sırada yer aldı. 317 adet konutun satıldığı Mersin ise 3. sırada yer aldı. Ağustos ayında Türkiye'den en çok konut alan yabancılar Ruslar olurken 1.238 adet konut Ruslara satıldı. 

Emlak Haberleri Haberleri