Ev Karşılığı Huzurevinde Ölene Kadar Bakım Anlaşması! Tapu'dan Açıklama Geldi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden huzurevinde kalmak isteyen yaşlıların sahip oldukları evi ipotek ettirerek huzurevlerinde ölene kadar bakılmasına ilişkin uygulamanın detayları açıklandı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yaşlıların sahip oldukları eve karşılık huzurevlerinde ölene kadar bakılmasına ilişkin genelge yayımlandı. Genelgede ev karşılığı bakım anlaşmasının kurumlar ve de kişilerle yapılabileceği bildirildi. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, miras sözleşmesi ve resmi vasiyetname olarak yapılıyor. Sözleşmeler resmi memur huzurunda ve iki de tanığın bulunması ile yapılabiliyor aksi halde geçersiz sayılıyor. Ölünceye kadar bakım sözleşmesi ile taşınmaz ölümden sonra devredilebiliyor ya da bakım yapan kurum mirasçı olarak gösteriliyor.

TAŞINMAZLARIN GÜVENCESİ İÇİN İPOTEK

Ölene kadar bakım sözleşmesi kapsamında kişinin taşınmazının bakım veren kuruma tescil edilmesinin ardından bütün tasarruf hakkı karşı tarafa geçmiş oluyor. Genelgeye göre, bakıma muhtaç kişi taşınmaz üzerindeki mevcut haklarını güvenceye almak isterse ipotek de yaptırabiliyor. İpotek yapılması durumunda bakım hakkı teminat altına alınabiliyor.

Bakım karşılığı ipotek, 3 ay içerisinde tapu siciline işleniyor. Bakılan kişinin vefat etmesi durumunda da taşınmaz üzerindeki ipotek kalkıyor. Bakım alacağı kişisel bir hak olduğu için ipotek kaldırılırken bakım alan kişinin mirasçılarında muvafakat alınması gerekmiyor.

MİRAS BIRAKILAN TAŞINMAZI RED HAKKI

Tapu müdürlükleri tarafından sadece sağ kişiler arasında bakım sözleşmesi yapılıyor. Bakıma muhtaç yaşlı kişinin taşınmazı böylece bakım sağlayacak kuruma ya da kişiye tescil ediliyor. Miras bırakılan taşınmaz, vefat eden kişinin mirasçılarının tamamı tarafından reddedilirse mirası sulh mahkemesi tasfiye ediyor. Tasfiyeden arta kalanlar da mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine ödeniyor.

Emlak Haberleri Haberleri