Ev Kiralarken Emlakçı Komisyonu Kimden Alır, Kira Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Emlakçıdan ev kiralarken ödenmesi gereken komisyona ilişkin merak edilen bazı konular bulunuyor. Emlakçıdan ev kiralarken komisyonu kim öder? Ev sahibi emlakçıya kiralama işleminde komisyon öder mi? Ev kiralarken emlakçıya ne kadar komisyon ödenir?

Türkiye'de ev kiralamak isteyen vatandaşların aklıllarını bazı sorular kurcalıyor. Genelde evler emlakçılar aracılığı ile kiralanıyor. Peki emlakçıdan ev kiralandığında emlak komisyonunu kim öder? Kiracılar ne kadar emlak komisyonu öderler? Emlak komisyonu ödemek yasal mıdır? Emlak komisyonu kiralama işlemlerinde kimden, nasıl tahsil edilir?

EV KİRALARKEN EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİM ÖDER?

Emlakçılar gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerinde aldıkları komisyonlar ile para kazanmaktadırlar. Bu da emlakçılara ödenen komisyonları çok daha önemli yapmaktadır. Ev sahipleri evlerinin kiralanması için bir emlakçı ile anlaşırlar. Emlakçı da o evler için kiracı bulurlar. Bu sırada ise devreye emlakçı komisyonu girer. Emlakçılar komisyonlarını kiralama işlemlerinde kiracılardan almaktadırlar. Ancak aksi bir anlaşma olursa ev sahipleri de komisyon öderler. Lakin genel kaide kiralama sırasında komisyonun kiralayen kişiler tarafından ödenmesidir.

EV KİRALARKEN NE KADAR EMLAKÇI KOMİSYONU ÖDENİR?

Emlakçı komisyonlarının kiralama işlemlerinde ne kadar olabileceği kanunen belirlenmiştir. Buna göre emlakçılar kiralama işlemlerinde bir aylık kira bedeli ve yüzde 18 KDV tutarını emlakçı komisyonu olarak tahsil etmektedirler. 3 Bin TL kirası olan bir ev için kiracılar bir aylık kira bedeli olan 3.000 TL ve yüzde 18 KDV'ye karşılık gelen 540 TL'yi emlakçı komisyonu olarak öderler. Yeni böyle bir ev kiralanırken kiracılar emlakçı komisyonu olarak 3.540 TL ödeme yaparlar. Bu hesaplamaya göre bu tutarın üzerinde bir emlakçı komisyonu yasal değildir.

Emlakçılar kiralama işlemlerinde ev sahiplerinden komisyon alamamaktadırlar. Ancak satış işlemlerinde işin boyutu değişiyor. O işlemlerde emlakçılar her iki taraftan emlak komisyonu alabilmektedirler. O komisyon bedeli de maksimum satış fiyatının yüzde 2'si ile sınırlandırılmıştır. Bu tutara KDV de eklenir.

Emlak Haberleri Haberleri