Ev Kiralarken Verilen Kapora Geri Alınabilir Mi?

Ev kiralama işlemi sırasında bazı durumlarda kapora ödemesi yapılmaktadır. Peki ev kiralarken ödenen Kaparo tutarı daha sonra geri alınabilir mi? Kapora miktarı neye göre belirlenir? Kapora ödemek yasal mıdır?

Ev kiralamak Türkiye'de çokça kullanılan işlemlerden birisidir. Gayrimenkul sektörünün önemli birimlerinden olan kiralama işlemlerine dair detaylı bir şekilde araştırmalar yapılıyor. Hem mülkünü kiraya verecek olanlar hem de ev kiralayacak olanlar kiralama sürecinde karşılaşacakları durumları merak etmektedirler.

Ev kiralama sürecinde bazen mülk sahipleri veya gayrimenkul danışmanları evi kiralayacak olanlardan Kapora talep edebilmektedirler. Bu kaparo ödemesi esasında iki tarafı da güvenceye almaktadır. Evi kiralamak isteyenler kaparo ödeyerek evin kiralama sürecine bir başka kiracının girmesini önlemektedirler. Ev sahibi ise kiracının niyetinin ciddi olduğunu ve olası bir mağduriyette kendisine güvence verildiğini bilmektedir.

EV KİRALARKEN NE KADAR KAPORA VERİLİR?

Ev kiralama işlemi sırasında ödenen kaporalara ilişkin herhangi bir yasal teminat bulunmamaktadır. Bundan dolayı da kaporanın miktarı da kanunen belirlenmemiştir. Kapora miktarını ev sahibi veya gayrimenkul danışmanı belirlemektedir. Ancak genel piyasa görüşü kaporanın bir aylık kira bedelinin yüzde 10'u ile yüzde 25'i arasında bir tutar şeklinde belirlenmesidir.

KAPORA GERİ VERİLİR Mİ?

Kapora ödemesi yapılırken bu ödemeye dair bir sözleşme yapılmamış ise kaporanın geri verilmesinde herhangi bir yasal yükümlülük yoktur. Bu nedenle kaporanın geri verilmesine dair tüm inisiyatif kaporayı alan ev sahibine aittir. Ev sahibi zaman kaybettiğini düşünerek kaporaya el koyabilir. Ancak sözleşme yapılırsa ev sahibi bu şekilde bir tutum içerisine giremez ve kaporayı geri vermek zorunda kalır.

KAPORA VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ev kiralarken çeşitli konularda dikkat edilmesi gerekiyor ama mağduriyetlerin yaşanmaması için kesinlikle sözleşme imzalanmadan ödeme yapılmamalıdır. Sözleşme olmadan yapılan Kaparo ödemelerini geri almak oldukça zordur. Sözleşmede ödenen tutar açık bir şekilde yer almalıdır. Ayrıca cayma bedeli de net şekilde yazılmalıdır. Sözleşmeyi imzalayanların kimlik bilgilerine sözleşmede detaylıca yer verilmesine dikkat edilmelidir.

Emlak Haberleri Haberleri