Ev Sahibi Değişen Kiracı Ödediği Depozitoyu Kimden Alır?

Kiracılı bir evin satılması durumunda kiracının ödediği depozito ne olur? Kiracı evden çıkarken depozito iadesini yeni ev sahibinden mi yoksa eski ev sahibinden mi alır?

Ev sahipleri kiracılar arasında depozito iadesi genellikle sorun yaratmaktadır. Bu sorunun yasal yollarla çözümü mümkündür. Ancak bu meselenin bazı özel durumlarında taraflar ne şekilde hareket edeceklerini bilememektedirler. Evin satılması durumunda kiracıların ödedikleri depozito ücretinin ne olacağı sıklıkla akılları karıştırıyor. Ev sahibi değişirse kiracının depozito sorumluluğu kimindir? Yeni ev sahibi kiracının eski ev sahibine ödediği depozitodan sorumlu olurlar mı?

DEPOZİTOYU KİM GERİ ÖDER?

Kiracılar ev kiralarken ev sahiplerine depozito ödemesi yapmaktadırlar. Bu depozito kiracının kiralama süresi içerisinde eve verebileceği olası zararların tanzimi için alınmaktadır. Eğer kiracı eve herhangi bir zarar vermezlerse ev sahipleri kiracılığın sonunda bu parayı kiracıya iade etmek durumundadırlar. Ancak ev satılıp ev sahibi değişince iş karışmaktadır. Böyle bir durumda kiracı için değişen bir durum yoktur. Ancak ev sahibi açısından farklı bir uygulama yapılmaktadır.

Bir evin satılması durumunda içerisinde kiracı varsa yeni ev sahibi evi kiracılı olarak satın almaktadır. Bu durumda kira sözleşmesindeki taraf eski ev sahibi yerine yeni ev sahibi olur. Kiracının eski ev sahibi ile hukuki bir bağı kalmamaktadır. Dolayısıyla depozito için de sorumlu taraf yeni ev sahibi olacaktır. Kiracı evden çıkarken depozito ödemesini yeni ev sahibinden talep edecektir. Yeni ev sahibi de böyle bir ödeme almadığını öne sürerek depozitoyu iade edememezlik yapamaz. Bu konuda kiracının mağdur edilmesinin yasal olarak imkanı yoktur.

Yeni ev satın alacak olanlar eğer evin içerisinde kiracı varsa pazarlık aşamasında depozito meselesini de dikkate almalıdır. Eski ev sahibinden bu depozito ödemesini tahsil etmeleri halinde yeni ev sahipleri almadıkları ücreti geri ödemek zorunda kalmazlar.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri