Ev Sahibi Depozitoyu Evden Çıkan Kiracısına İade Etmezse Ne Yapılır?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında tartışma çıkaran konulardan birisi de kiracının ödediği depozitonun iadesi konusudur. Peki kiracılar ev sahibi depozitoyu iade etmezse ne yapabilirler?

Türkiye'de emlak sektöründe ev sahipleri ile kiracılar arasında çok sayıda konuda anlaşmazlık yaşanabilmektedir. Bu meselelerden bir tanesi de depozitonun iadesi hususudur. Depozito iadesi yapmayan ev sahipleri bu anlamda kiracıları mağdur etmektedirler. Peki depozito nedir, nasıl alınır, iade edilmesi hangi şartlarda yapılır? Ev sahipleri depozitoyu kesebilirler mi?

DEPOZİTO NEDİR, NEDEN ALINIR?

Ev kiralayan kiracılardan ev sahipleri genellikle depozito talep etmektedirler. Yasal bir talep olan bu durum ev sahiplerinin bir anlamda güvencesidir. Kiracının eve zarar verme ihtimaline karşı ev sahipleri genellikle bir aylık kira bedelini depozito olarak almaktadırlar. ödenen bu depozito parası ev sahibinin olmamaktadır. Eğer kiracı eve herhangi bir zarar verir ve bu zarar belirli bir maliyeti gerektirirse bu masraflar depozitodan karşılanmaktadır. Lakin suistimale açık olan bu durum genellikle ev sahipleri tarafından yanlış değerlendirilerek kiracıya depozito iadesi yapılmak istenmemektedir.

EV SAHİBİ DEPOZİTOYU NASIL KESEBİLİR?

Ev sahipleri almış oldukları depozito ücretinden kesinti yapabilme imkanlarına sahipler ama bunun belirli şartları bulunmaktadır. Kiracının eve zarar vermiş olmasının tartışılmaz bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Aksi durumda ev sahibinin göstermelik bir zarar ileri sürerek depozo kesintisi yaptığını ileri sürmesi hukuki değildir. Bu şekilde depozito kesintisi uygulaması yapılamaz. Kiracı hukuki haklarını mahkeme kanalıyla aramaya kalktığında ev sahipleri farklı ödemeler yapmak zorunda kalabilir.

EV SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEZSE KİRACI NE YAPABİLİR?

Kiracılar evden çıktıktan sonra daha önceden ödemiş oldukları depozito bedelini ev sahiplerinden talep ederler. Öncelikle bu aşamanın geçilmesi gerekmektedir. Kiracının bu talebi yazılı olursa mahkeme sürecinde önemli bir dayanak olur. Eğer kiracının ödediği depozito ev sahibi tarafından ödenmezse ve kesinti yapılırsa kiracılar ev sahibi aleyhine icra takibi başlatmalı ve bu suretle depozitoyu talep etmeliler. Bu şekilde ev sahipleri eski kiracılarına depozito iadesi yapmak durumunda kalırlar.

Emlak Haberleri Haberleri