Ev kiralamak isteyen vatandaşların karşılarına çıkan en önemli masraflardan bir tanesi kira depozitosu. Hemen hemen her ev sahibi tarafından talep edilen kira depozitosu ise belli bir rakama kadar talep edilebilir. Kira depozitosu ödeyecek olan vatandaşların bilmeleri gereken hususlar.
Kirada oturacak olan vatandaşlar yeni bir eve taşındıklarında aylık kira tutarının dışında bazı ödemeler yapıyorlar.
Bu ödemelerden bir tanesi olan ve maliyet kaleminin en üzerinde yer alan masrafların başında ise kira depozitosu bulunuyor. Ev sahipleri tarafından talep edilen kira depozitosunda, kiracıların da bilmeleri gereken hakları bulunuyor.
KİRA DEPOZİTOSU NEDİR, NE KADAR ÖDENİR?
Kiracılar Yasasına göre; kira depozitosu kirada oturacak olan kiracıların eve ilk girişten önce ödemiş olduklaır güvence bedelidir.
Bir ev kiralanmak istendiği takdirde, eve ilk girişte kira bedelinin yanında talep edilen kira depozitosu, kira tutarına göre belirlenir. Ev sahipleri kiracılardan en fazla kira bedelinin 3 aylık tutarı kadar kira depozitosu talep edebilirler. Örneğin 1250 TL kirada anlaşan ev sahibi en fazla bu rakamın 3 katı kadar yani 3 bin 750 TL depozito isteyebilir.
Kira Depozitosu Nasıl Geri Alınır?
Kira depozitosu, kira sözleşmesinin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenir. Kiracı evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına sahiptir.
Eğer kiracı evde çeşitli hasar bıraktıysa, eve ait ödemesi gereken giderleri ödemediyse bu tür masraflar kira depozitosundan düşülür. Eve dair tüm masrafların depozitodan kesilmesi sonrasında ise geri kalan tutar kiracıya ödenir.