Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira ödemesi anlaşmazlıkları büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Bu konuda kanun ile taraflara bazı haklar verilmiştir. Bu hakları kullanan taraflar herhangi bir mağduriyet ihtimaline karşı kendilerini gücence altına alabilirler. Kiracı kirasını ödemezse ev sahibinin ne gibi hakları var? Kiracısına ihtarname çeken ev sahibi kiracının evi boşaltıp kaçma ihtimaline karşı ne yapabilir?
EV SAHİPLERİ KİRACININ EŞYASINA EL KOYABİLİRLER Mİ?
Bir kiracının kirasını ödemesi durumunda ev sahibinin yapması gereken ilk iş ihtar çekmektir. Kiracısına ihtar çeken ev sahibi 30 gün içerisinde kira borcunun ödenmesini talep eder. Ancak bu 30 günlük süre içerisinde kiracının eşyalarını da alarak evden kaçma ihtimali bulunmaktadır. Böyle bir ihtimale karşı ev sahipleri kendilerini güvence altına alabilirler. Kanunda ev sahibini bu konuda koruyan hususlar bulunmaktadır. Buna göre 1 yıllık ödenmemiş kira ve 6 ay işleyecek kiraya karşılık ev sahibi kiracının eşyasına el koyabilmektedir.
MAHKEME KARARI VE İCRA TAKİBİ
Ev sahibinin kiracısının eşyasına el koyması konusu belirli bir usulle yapılmalıdır. Bu konuda mahkeme kararı ile ve icra takibi ile hareket edilmelidir. Esasen amaç kiracının malına el koymak değildir. Kira bedelinin ödenmesi için ev sahibini güvence altına almaktır. Ev sahipleri bu şekilde borç karşılığında kendilerini güvence altına almak ve kiracının eşyalarına el koyabilmek için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne veya İcra Müdürlüğü'ne başvuru yapmalıdır.
EV SAHİPLERİ HAPİS CEZASI İLE KARŞILAŞABİLİRLER
Ev sahiplerinin kiracıların eşyalarına el koyarken yaptıkları en büyük hata bunu kendi kararları ile yapmak oluyor. Burada suçsuzken suçlu duruma düşen ev sahipleri hapis cezasına kadar varan yaptırımlarla karşılaşıyorlar. Bir kiralık evin eşyasına el konulup kiracının eve girişinin engellenmesi durumunda konut dokunulmazlığı ihlal edilir. Kiracı evin içerisindeyken kapının kilitlenmesi ise kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bu ihlallerin sonuçları ise hapis cezasıdır. Ev sahipleri süreci tamamen hukuki kaidelerle ilerletmek zorundadırlar.