Ev sahipleri son dönemlerde kira zammı konusunda kiracılarla sık sık anlaşmazlığa düşmeye başladılar. Yüzde 70 enflasyonun olduğu bir ekonomik ortamda yaklaşık olarak bu rakamın yarısı kadar kiraya zam yapabilen ev sahipleri yüksek zamma dair kanuni şartları zorluyorlar. Kira zammı konusunda bilinen ve en çok kullanılan yol kira tespti davası oluyor. Peki ev sahipleri kira tespit davası ile kiraya yüzde 100 zam yapabiliyorlar mı?
KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?
Kiracısının ödediği kira bedelini hakkaniyetli bulmayan ve bu konuda yasal haklarını arayarak mağduriyetinin giderilmesini isteyen ev sahipleri Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kira tespit davası açabiliyorlar. Bu dava ile sözkonusu kiralık evin kirası yeniden tespit edilebiliyor. Mahkemenin hükme vardığı kira bedeli hem ev sahibi için hem de kiracı için bağlayıcıdır. Taraflar çıkan karara uymak durumunda kalıyorlar. Ancak kira tespit davası ile kiraya zam yapılacağının herhangi bir garantisi bulunmuyor.
KİRA TESPİT DAVASI İLE KİRAYA YÜZDE 100 ZAM YAPILIYOR MU?
Kira tespit davası ile kira fiyatına zam yapılması mümkün olabiliyor. Ancak bunun için kapsamlı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle mahkemelerin bu davayı kabul edip hüküm vermeleri için kiracının en az 5 yıldır aynı evde oturuyor olması gerekiyor. 5 yıldan az süreli kiracılık durumunda mahkemeler kira tespit davası taleplerini reddediyorlar. 3 yıllık kiracı aleyhinde ev sahipleri kira tespit davası açamıyorlar.
Kira tespit davası açıldıktan sonra mahkeme tarafından bilirkişi aracılığı ile bahse konu olan evin kirası belirleniyor. Bu kira belirlenirken evin bulunduğu muhitteki ortalama kiralar, evin metrekaresi, bulunduğu kat, evin imkanları komple değerlendiriliyor. Bu şekilde yeni bir kira tespit ediliyor. Böylelikle tespit edilen yeni kira eski katın yüzde 100 üzerinde olabiliyor. Ancak bunun tam tersi de mümkün olabiliyor. Kira tespit davası ile daha önce verilen bazı kararlarda kira bedellerinin düşürüldüğü de görülmüştür.