Ev sahibi kiracının elektriğini ve suyunu zorla keserse ne olur?

Ev sahipleri son dönemlerde kamuoyuna yansıyan bazı haberlere göre evden çıkarmak istedikleri kiracıların elektrik ve su gibi abonelik gerektiren hizmetleri kesiyorlar. Bu şekilde kiracıları evden çıkmaya zorlayan ev sahipleri karşısında kiracıların nasıl hareket edebilecekleri merak ediliyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilimler bir türlü son bulmazken her seferinde bu sorunlar bir üst aşamaya geçiyor. Ev sahipleri yüksek zam alabilmek için mevcut kiracılarının evlerde kalmalarını istemiyorlar. Bu kiracılara yasal olarak en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabiliyor. Oysa yeni bir kiracıya evin kiralanması durumunda ev sahibi kira gelirini 2-3 kat yükseltebiliyor. Hal böyle olunca ev sahiplerinde yöntem bitmek bilmiyor. 

EV SAHİBİ ELEKTRİĞİ VE SUYU KESERSE!

Ev sahipleri son günlerde kiracılarını evden çıkaramayınca onların elektrik ve su gibi aboneliklerini kestirmede çareyi buluyorlar. Ancak bu durumda ev sahipleri hiç de masum olmayan bir yasal süreç ile karşılaşabilirler. Bu da ev sahiplerine bedeli oldukça ağır patlayabilir. Bunun farkında olmayan ev sahipleri ve kiracılar ise yükümlülüklerini ve haklarını kullanamadıkları için sorunlara yenileri ekleniyor. 

Kira sözleşmesi ile evini kiraya veren bir ev sahibi kiracıya içerisinde yaşayabileceği bir ev temin etmek ve o evin aynı niteliklerini kiralama süresi sonuna kadar muhafaza etmekle yükümlüdür. Yani ev sahibi eğer evi kiralarken elektrik ve su aboneliklerinde sorun yoksa onu sorunsuz bir şekilde muhafaza etmek durumundadır. Kiracının elektriğini ve suyunu kesmek ev sahibine ancak tazminat cezası getirir. Kiracının şikayetçi olması durumunda ev sahipleri bu konuda kiracılara tazminat ödemek zorunda kalabilirler. üstelik kira sözleşmesi ihlali de yapılmıştır. 

KİRACI NE YAPMALI?

Kiracılar için ev sahiplerinin suyu veya elektriği kesmesi sorun teşkil etmeyecektir. Kira sözleşmesi ile ilgili kurumlara başvuru yapılarak kiracılar adına bu abonelikler açtırılabilir. Zaten bir ev kiralandığında kiracıların yapmaları gereken ilk şey abonelikleri üzerine almak olmalıdır. Bu tedbiri uygulayan kiracı herhangi bir şekilde mağdur olmayacaktır. Bu durumda ev sahibi elektriği ve suyu kesse dahi mahkemelerde yargılanacaktır. 

Emlak Haberleri Haberleri