Ev sahipleri ile kiracıların ilişkilerine dair merak edilen ayrıntılar bulunmaktadır. Kiracılar imzaladıkları kira sözleşmeleri ile bazı yükümlülükleri yerine getirmek zorunda olsalar da bu kira sözleşmeleri aynı zamanda kiracılara bazı haklar tanımaktadır. Peki içerisinde kiracı olan bir ev satılabilir mi? Kiracılı evin satılması için kiracıya haber verilmesi şart mı? Kiracıya haber vermeden ev satılabilir mi?
EV SAHİPLERİ KİRACIDAN HABERSİZ KİRADAKİ EVİ SATABİLİRLER Mİ?
Ev sahiplerinin evleri üzerinde diledikleri gibi tasarruf hakları bulunmaktadır. Eğer tapuda kiracıya dair bir şerh bulunmuyorsa ev sahibi istediği gibi evini satmakta özgürdür. Bu durumda satılan ev için kiracıya bildirim yapmak şart değildir. Evin satışında kiracının direkt bir mağduriyeti de olmamaktadır. Dolayısıyla ev sahibi kiracıya haber vermeden evini satışa çıkartıp satış işemini gerçekleştirebilir. Kira sözleşmesinin devam etmesi bu konuda herhangi bir etki yapmamaktadır.
EV SATILIRSA KİRACININ DURUMU DEĞİŞİR Mİ?
Bir evin satılması durumunda kiracının durumunda direkt olarak bir değişiklik olmaz. Kira sözleşmesi bulunan kiracılı bir evde satış ile sadece ev sahibi değişir. Kiracı ayını sözleşmeye aynı şartlarla devam edebilirler. Hatta evin yeni sahibi kiraya zam dahi yapamaz. Kira sözleşmesinde hangi şartlar varsa o uygulanır. Kiracı herhangi bir şekilde mağdur olmadan evde kalmaya devam eder. Ancak yasa bu konuda yeni ev sahibini bir hak vermektedir.
YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?
Yeni ev sahibi kiracıyı tek bir istisna ile evden çıkarabilir. Eğer evi satın alan kişi evde oturacaksa veya bakmakla yükümlü olduğu kişileri bu eve yerleştirecekse kiracıyı evden çıkarabilir. Bunun için kiracıya yazılı bildirim yapılması gerekir. Kiracı bu bildirimi aldıktan 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorundadır. Kiracı isterse 6 ay sonunu da bekleyebilir. Bu konuda tamamen inisiyatif kiracıya bırakılmıştır.