Ev sahipleri ile kiracılar belirli bir kiralama bedeli ile anlaşarak kira sözleşmesi yapmak suretiyle kiracılık ilişkisini başlatıyorlar. Kira zammı meselesi de kira sözleşmesinde yazılı olabilmektedir. yazılı olmasa dahi ev sahiplerinin kiraya her yıl TÜFE farkı oranında zam yapma hakları bulunuyor. Bu kanuni üst sınırdır. Ev sahipleri kiracının onayı olmadan bunun bu oranın üzerinde zam talebinde bulunamazlar.
GEÇMİŞ DÖNEMİN KİRA FARKLARI TOPLU İSTENİR Mİ?
Ev sahipleri kiraya her yıl zam yapmayabiliyorlar. Hatta genellikle bazen kira zamları unutuluyor ve kiracılar aynı bedel üzerinden kira ödemelerini eksiksiz bir şekilde yapabiliyorlar. Ancak 4 yıl sonunda ev sahibi kiracısında yapılmayan zam farklarını talep edebiliyorlar. Yasaya göre kira alacağının zaman aşımı 5 yıldır. 5 yıl dolmadan ev sahibi konuyu yasal sürece taşıyabilir. Bu şekilde yapılmayan kira zamları da kiracıdan talep edilebilmektedir.
Ev sahibi kiracıdan 4 yıl yapılmayan kira zammı farkını toplu bir şekilde isteyebiliyor. Yapılan basit hesaplama ile bu toplu ödenecek kira farkı 10 Bin TL'nin üzerine çıkabiliyor. Bu borç da kiracının ödeme imkanının ötesinde oluyor. Kiracılar da geçmiş dönemde yapılmayan kira zammını ödemek istemiyorlar. Ancak Yargıtay'ın kararı kiracıları bu konuda üzecek cinsten. Yargıtay'a göre ev sahipleri geçmiş yılların kira zammı farklarını kiracıdan isteyebiliyorlar. Kiracıların bu konuda yapabilecekleri yasal bir işlem bulunmuyor ve ortaya çıkan tutarı ödemek zorunda kalıyorlar.
Kiracılar geçmiş yıllarda yapılmayan kira zamlarına dair bir fark ödemesi yapmak istemiyorlarsa bazı önlemler almaları gerekiyor. Eğer ev sahibi kiraya zam yapmamışsa bu yazılı bir belgeye dönüştürülmelidir. Ev sahibinin imzalayacağı kiraya zam yapılmayacağına dair yazılı belge kira zammı farkı meselesini kökten çözmektedir. Bu belge elinde olan kiracılardan herhangi bir şekilde kira zammı farkı alınamıyor.