Ev sahibi kiraya ara zam yapabilir mi, yasal hakkı var mı?

Ev sahipleri son dönemlerde kira zamları ile gündeme gelmeye devam ediyorlar. Bazı ev sahiplerinin kiracıların kapısını ara zam ile çaldıkları biliniyor. Ev sahibi kiraya ara zam talep edebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira anlaşmazlıkları ile alakalı olarak her gün yeni bir gelişme yaşanmaya başlandı. Kiraya yapılan zamları yeterli görmeyen bazı fırsatçı ev sahipleri son günlerde kiracılardan ara zam talep etmeye başladılar. Ev sahibinin kiraya ara zam yapıp yapamayacağına dair yasal uygulama da merak konusu oldu. Peki ev sahibinin ara zam hakkı var mı?

KİRAYA ARA ZAM YAPILMASININ YASAL DURUMU!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yazılı veya sözlü olarak yapılabilen kira sözleşmeleri kurulan kiracılık ilişkisinde belirleyici oluyor. Hukuken sözlü kira sözleşmesi yapılabilse de uzmanlar bunun ispatı konusunda çok büyük sıkıntılarla karşılaşılabileceği için tavsiye etmiyorlar. Ancak yazılı kira sözleşmelerinde kiracılık ilişkisinin tüm detayları yer almaktadır. 

Kira sözleşmelerinde kiraya hangi aralıklarla zam yapılacağı yazılıdır. Buna göre ev sahipleri her yıl bir defa olmak şartıyla yine kira sözleşmesinde belirtilen ayda kiraya zam yapabilirler. Bu bir kira zammı ile yetinmeyen ev sahiplerinin kiracılardan herhangi bir şekilde ara zam talep etmeleri mümkün değil. Yılda bir defa yapılacak olan kira zammı da 1 Temmuz 2023 tarihine kadar devlet tarafından yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Fahiş kira zammı da ara zam da hukuki değildir. 

Bazı ev sahipleri kiracıların çok düşük bir kira bedeli ile evlerinde oturduklarını düşünebilirler. Hukuken onlara da bir hak veriliyor. Bunun için kira tespit davası açılabiliyor. Ancak mahkemeler kira tespit davalarını kabul etmeleri için kira sözleşmesinin 5 yılı doldurmuş olması gerekiyor. 5 yılın ardından yapılacak başvurular mahkemelerce incelenerek emsal kira fiyatlarına göre bir değerlendirme yapılıyor ve eski kiracı indirimi de uygulanarak yeni kira belirleniyor. Bu belirlenen kiraya ev sahibi de kiracı da uymak zorunda kalıyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri