Ev Sahibi Miras Yoluyla Değişirse Kiracının Durumu Ne Olur, Evden Çıkarılır Mı?

Kiralık evlerde miras yoluyla ev sahibinin değişmesi durumunda kiracıların durumu merak ediliyor. Kiracılar miras yoluyla ev sahibinin değişmesi ile evden çıkarılabilirler mi?

Miras yoluyla gayrimenkullerin mülkiyetlerin değişmesi meselesi sık sık meydana gelmektedir. Mirasçıların yeni kurulan mülkiyet sahipliği ise farklı gelişmeleri ve talepleri beraberinde getiriyor. Kirada bulunan bir evin sahibinin vefat etmesinin ardından mülkiyeti devralan mirasçılar farklı taleplerle kiracıların kapısını çalmaktadırlar. Kimisi kiracıyı evden çıkartmak kimisi de kiraya zam yapmak derdinde olabiliyorlar. Peki bir evin sahibinin miras yoluyla değişmesi kiracıyı nasıl etkiler?

MİRAS KALAN KİRALIK EVDE KİRACININ DURUMU

Kirada bulunan bir evde kiracının devam eden kira sözleşmesi varsa ev sahibinin miras yoluyla değişmesinin çok da önemli bir farkı bulunmamaktadır. Kiracının kirasına mirasçılar kafalarına göre herhangi bir şekilde zam yapamazlar. Hatta bu zam taleplerine kiracıların onay vermelerine dahi gerek yoktur. Mirasçı yeni ev sahibinin böyle yasal bir hakkı bulunmamaktadır.

Mirasçı yeni ev sahibi kira sözleşmesi devam eden kiracıyı evden çıkarma imkanı bulunmaktadır. Ancak bunun da bazı şartları vardır. Kiracıyı sadece evden çıkartmak için ev sahibi evden çık talebinde bulunamaz. bunun tek gerekçesi eve kendisinin ihtiyacı olmasıdır. Mirasçı kendisine kalan evi kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının kullanacak olması gerekçesiyle kiracının boşaltmasını talep edebilir. Buna rağmen kiracının hemen evden çıkmama hakkı bulunmaktadır.

Haklı gerekçe ile kiracıya evden çık diyen mirasçı ev sahibi öncelikle bunu yazılı bildirim olarak göndermelidir. Kiracı bu bildirimi aldığı günden itibaren eğer kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasına 6 aydan fazla bir süre varsa 6 ayın sonuna kadar evi boşaltmak zorundadır. Kira sözleşmesinin süresinde 6 aydan daha kısa süre kalmışsa kiracı kira sözleşmesinin sonuna kadar evde oturmaya devam edebilir.

Kiracıyı evden çıkaran ama evi kendi ihtiyacı yerine bir başkasına kiraya veren mirasçı ev sahibi kiracıya 12 aylık kira bedelini tazminat olarak ödeyebilirler. Bunun için şikayetçi olunmalıdır.

Emlak Haberleri Haberleri