Miras yoluyla gayrimenkuller zaman zaman el değiştirebiliyor. Ev sahibinin vefat etmesi durumunda onun mirasçıları yeni ev sahibi oluyorlar. Bu durumda yeni ev sahibinin kirada bulunan ev ile alakalı olarak hangi hakları bulunmaktadır. Mirasçı yeni ev sahibi kirayı arttırabilir mi? Kiracının durumunda herhangi bir değişiklik olur mu? Kiracı açısından mirasçının yeni ev sahibi olmasının getirdiği yenilikler neler olur?
MİRASÇI YENİ EV SAHİBİ KİRAYA ZAM YAPABİLİR Mİ?
Miras yoluyle kiralık evin mülkiyetinin el değiştirmesinin sonuçları merak ediliyor. Öncelikle kiracı açısından bu durum değişikliğin pek bir önemi yoktur. Vefat eden ev sahibi ile yapılan ve devam eden bir kira sözleşmesi varsa o kira sözleşmesi geçerliliğini devam ettirir. Sadece ev sahibi kısmında artık mirasçı olarak evin yeni mülkiyet sahipleri yer alırlar. Dolayısıyla mirasçılar evin kirasına zam yapamazlar. Hatta zam talebinde dahi bulunmalarının yasal bir dayanağı yoktur. Bu zam talebi yapılsa bile kiracı bunu kabul etmek zorunda değildir.
Mirasçıların yeni ev sahibi olmaları durumunda kiracıları sadece bir istisnai durum etkilemektedir. Eğer mirasçılardan birisinin eve ihtiyacı varsa kiracının evden tahliyesi istenebilir. Bu durumda kiracı evi tahliye etmek zorundadır. Ancak o ev ihtiyaç nedeniyle tahliye edildiği için sadece o maksatla kullanılabilir. Yani bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya verilemez. Kiraya verilirse eski kiracının tazminat hakkı doğar.
Miras taksimi ile yeni ev sahibi olarak birden fazla kişi mülkiyet sahibi olabilirler. Bu durumda kiracılar kirayı tüm mirasçılara payları oranında taksim etmelidir. Bunun için ortak bir hesaba kira ödemesi yapılabildiği gibi tek tek de kira ödemesi gerçekleştirilebilir. Buna yeni ev sahipleri ile kiracı ortak bir şekilde karar vermelidirler.