Ev Sahibi Olanlar Dikkat! Emlak Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır? Geciken Emlak Vergisinin Cezası Ne Kadar?

Mayıs ayında konut sahibi olanların ödemesi beklenilen emlak vergisinin ilk taksiti için son tarih ay sonu olarak belirlendi.

Mayıs ayında konut sahibi olanların ödemesi beklenilen emlak vergisinin ilk taksiti için son tarih ay sonu olarak belirlendi. Pek çok ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi nasıl hesaplanıyor? Emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır? Geç ödemelerin cezası nedir? Detaylar haberimizde...

Mayıs ayı içerisinde ilk taksiti ödenecek olan 2020 yılı emlak vergisi kafa karıştırmaya devam ediyor. Pek çok konut ve iş yeri sahibi her yıl ödedikleri ya da bu yıl ilk kez ödeyecekleri emlak vergisinin hangi şartlarda nasıl hesaplandığını merak ediyorlar. Her yıl yapılan değerleme oranlarına göre emlak vergisi miktarları değişiyor. 2020 yılı emlak vergi değerleri, 2019 yılında bulunan emlak rayici üzerinden hesaplandı ve değerleme oranının yarısı uygulandı.



Daha önce yapılan açıklamalarda yeniden değerleme oranı yüzde 22.58 olarak belirlenmişti. Bu oranın yarısı alınarak 2019 yılındaki vergi değerleri artırıldı ve sonucunda 2020 yılı için bina, arsa ve arazilerin emlak vergileri belirlenmiş oldu.



Rayiç Değerin Binde Biri Esas Alınıyor!





Konut değerlerinin rayiç değerinin binde biri olarak 2020 yılı için ödenecek olan emlak vergisi hesaplaması gerçekleştiriliyor. Bir konutun büyükşehir sınırları içerisinde yer alması halinde aynı değerde olan bir konutun ise binde 2’ye çıktığı belirlendi. Ödemeler belediyelerin veznesinden yapılabildiği gibi şimdilerde salgın nedeniyle internet üzerinden de yapılabilir.



Genellikle pek çok vatandaş emlak vergisini belediyeye ödeme için gittikleri zaman öğreniyorlar ancak belediyelerin internet sitesi üzerinden de öğrenmek mümkün.



Emlak Vergisini Geciktirmenin Cezası Ne?



Emlak vergisi yılda iki kez eşit taksitlerle alınıyor. İlk taksit Mayıs ayında ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Tek bir seferde ödemek de mümkünken, belirlenen tarihler arasında ödemenin yapılmaması halinde aylık yüzde 1.6 oranında gecikme zammı uygulandığı ifade edildi.



İlk Yıl Konutlardan Vergi Alınmayacak!



2020 yılı içerisinde satın alınacak olan evlerden emlak vergisi alıcı tarafından ödenmeyeceği için satıcı tarafından ödenmektedir. İlk yıl alıcı vergi ödemesi yapmayacağı gibi sadece belediyeye konu hakkında bildirimde bulunur. Alıcının ilk emlak vergisi ödemeleri 2021 yılında başlar.



Arsa Değerleri 4 Yılda Bir Belirleniyor



Takdir komisyonları tarafından mülkler üzerinde gerçekleşen arsa değerleri her dört yılda bir yeniden belirleniyor. En son komisyon tarafından yapılan belirleme 2018 yılında gerçekleşmişti. Bunun ardından 2018 yılı için yapılan değerleme oranlarının takip eden üç yıl içerisinde otomatik olarak yeniden belirlenmesi bekleniyor.



Takdir komisyonları ise Maliye’den, belediyeden, tapu müdürlüklerinden, ticaret odalarından ve muhtarlıklardan gelen üyeler eşliğinde oluşturuluyor ve bunun üzerine değer tespit çalışmaları yapılıyor.



emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri