Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu! Konut Fiyatlarına Okkalı Zammı Merkez Bankası Açıkladı, Fiyatlar Alev Aldı

TCMB Merkez Bankası emlak piyasası tarafından merakla beklenen hedonik konut fiyat endeksi Şubat 2022 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor ile Türkiye'de konut fiyatları zam rekoru kırdı!

Yükselen konut fiyatları nedeni ile ev sahibi olmakta zorlanan dar gelirli vatandaşlar umutla ev fiyatları düştü müjdesi beklemeye devam ederken indirim yerine zam açıklandı! Merkez Bankası tarafından açıklanan her ay düzenli olarak açıklanan konut fiyat endeksi raporuna göre konut fiyatlarında yaşanan yükseliş Şubat ayında da sürdü.

3 ay geriden gelen konut fiyat endeksi verilerine göre Türkiye'de ortalama konut fiyatları yükselişini vites arttırarak devam ettirdi. Hatırlanacağı üzere Ocak ayında açıklanan son rapor ile beraber 100 m2 daire için İstanbul'da ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajını aşarak büyük bir çıkışa imza atmış, ev sahibi olmak isteyen kişileri şok etmişti.

MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBAT 2022! EV FİYATLARINDA SON DURUM NE?

Merkez Bankası tarafından açıklanan rapora göre 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 13,5 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 96,4, reel olarak ise yüzde 26,9 oranında artış gösterdi. Yani yıllık bazda konut fiyatlarına yüzde 96,4 oranında zam geldi. İstanbul'un ardından İzmir'de de ortalama konut fiyatı 1 milyon TL sınırını aşarken 3 büyük şehir arasında konut fiyatı en çok artan şehir İstanbul oldu.

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELİYOR, YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Ev fiyatlarında yaşanan yükselişin pek çok farklı sebebi olduğunu belirten gayrimenkul uzmanları yaşanan yükselişin bu kadar sert olmasının ana nedenini ise tüm bu etkenlerin üst üste gelmesi olarak gösterdi. Konut fiyatları pandemi ilk patlak verdiği dönemde düşmüş, sonrasında ise bir anda insanların konuta yönelmesi ile yükselişe geçmişti.

Konut fiyatlarını yükselten nedenler şu şekilde sıralandı;

  • Pandemi döneminde insanların yaşam tarzlarının değişmesi, konuta olan talebin bahçeli, balkonlu ve müstakil evlere olan ilgi ile beraber artması,
  • Korona virüs salgını nedeniyle yaşanan dalgalanmada tedarik zincirinin kırılması ve demir, çimento başta olmak üzere inşaat malzemelerinde yaşanan zam yağmuru,
  • Tedarik sorunları nedeniyle müteahhitlerin yeni konut üretimini azaltması,
  • Kamu bankaları tarafından 2020 senesinde verilen ucuz krediler ile konuta olan talebin bir anda patlaması,
  • Yoğun mülteci göçü nedeniyle konuta olan talebin artması,
  • Kalkan pandemi yasakları ile düğünlerin tekrar başlaması, evlenen çiftlerin ev arayışına girmesi,
  • Üniversitelerde yüz yüze eğitime dönüş yapılması ile beraber kiralık ev talebinin katlanması,
  • Talebin son derece yükse ve canlı olduğu dönemde konut üretiminin azalması,
  • Kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle evleri yıkılan ev sahiplerinin de kiraya çıkması.

Emlak365.com özel haberi olup, aktif link verilmeden haberin tamamı ya da bir bölümü alıntılanamaz.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri