Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artış oranı bir yıl sabit olacak kulis bilgisi paylaşıldı

Çevre Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kira fiyatlarına zam ve tavan kira fiyat uygulamasına ilişkin uzmanından açıklama geldi. Formülün nasıl olacağını değerlendirilirken kulis bilgileri paylaşıldı.

Gayrimenkul Uzmanı Nilüfer Kas, A Haber canlı yayına katıldı. Burada sektörde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Kas, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kira düzenlemesine ilişkin de kulis bilgilerini paylaştı. İşte ünlü gayrimenkul uzmanının emlak sektörü ve kira düzenlemesine ilişkin A Haber'de yer alan o konuşması.

KİRA ARTIŞ DÜZENLEMESİNDE KULİS BİLGİLERİ

Nilüfer Kas konuşmasında Çevre Bakanlığı'nın nasıl bir düzenleme yapabileceğine ilişkin sabit oran geliyor dedi. Kas, bakanlığın kira artışında oranların sabit olabileceğini söyledi. Belli bir süre geçerli olacak sabit oran hakkında "Yüksek kira artışına sabit oran geliyor. Kira artış oranıyla ilgili Borçlar Kanunu'na geçici bir madde eklenecek. 1 yıl süreyle geçici ve sabit bir oran belirlenecek. Meclis tatile girmeden yasanın hazırlanması bekleniyor.." ifadelerini kullandı.

Kiracılar Zorlanıyor

Gayrimenkul uzmanı ayrıca şu anda devam eden TÜFE oranları üzerinden hesaplanan kira artış oranlarının kiracıları çok zor durumda bıraktığını söyledi. Kulislerden elde edilen bilgileri paylaşan Kas, "Kulislerden sızan bilgilere göre bir madde eklenecek ve bu kiracının lehine olacak." dedi. Çıkacak düzenleme ile yüksek kira artış oranlarının önüne geçileceğini ifade eden Kas kiracıların durumdan mutlu olacağını vurguladı.. Gayrimenkul uzmanı ev sahiplerinin önümüzdeki bir yıl mutsuz olacağını da sözlerine ekledi.

Kira düzenlemesine ilişkin açıklamalarını ise " Ev sahipleri bu dönemde sabit artışa kani olacak.. Fiyatların dengeye oturması için bir süreye ihtiyacımız var. Bu sabit dönem dengelenmenin önünü açabilir. Bu süreçte daha etkin önlemler alınabilir." sözleriyle noktaladı.

2017 YILINDAN ÖRNEK VERDİ

Gayrimenkul Uzmanı Nilüfer Kas 2017 yılında emlak sektöründe oluşan fiyatlandırmayı hatırlattı. O yıl konut fiyatlarının çok uygun olduğunu anımsatarak "2013 yılından 2017'ye kadar Türkiye'nin ihtiyacından fazla konut üretimi yapıldı. 2017 yılında rekor kırıldı ve 1 milyon 400 bin konut üretimi yapıldı." dedi,. O dönem için şahane bir noktaya gelindi diyen Gayrimenkul Uzmanı 2022 için yapılması gerekenleri açıkladı. 2022 yılı ve önümüzdeki seneler için de yılda 800 bin ve 1 milyon bandında konut üretilmesi durumunda dengele olacağını aktardı.

Kas konuşmasını ise yüksek konut üretimi olması durumunda olacaklara değinerek "Burada üretim fazla olduğu için konut da bizlerin gündeminde olmayacak. Fiyat artışlarında ev sahibi ve kiracı memnuniyetsizlik yaşamayacak. Burada ödenebilir rakamlar çok önemli." ifadeleriyle tamamladı.

Emlak Haberleri Haberleri