Ev sahipleri ile kiracılar oldukça sık bir şekilde karşı karşıya gelebiliyorlar. Son dönemlerde sık sık bu konuda haberler yapılıyor. Bazı ev sahibi ile kiracı tartışmaları cinayet ile bile sonuçlanabiliyor. Bu tartışmalarda tarafların birbirlerine karşı bazı sorumluluklarını unutmamaları gerekiyor. Kanun tarafından ev sahibi ile kiracı ilişkilerinin ana çerçevesi çizilmiş ve taraflara çeşitli hak ve sorumluluklar yüklenmiştir.
KİRACI ÖZEN GÖSTERMEK ZORUNDA
Kiracılık ilişkisinde kiracının özen gösterme yükümlülüğü var. Bu özenin sınırı sadece ev ile alakalı değil. Kiracı kiralamış olduğu eve özen gösterdiği gibi komşuluk ilişkisine, ev sahibi ile olan diyaloğuna da özen göstermek durumundadır. Bu özenin aşılması durumunda ise kanunen kira sözleşmesi ihlal edilmiş olarak değerlendiriliyor. Kira sözleşmesinin ihlali ise kiracıya karşı ev sahibinin bazı yaptırımlarla bulunabilmesi anlamına geliyor.
KİRACI HAKARET EDERSE NE OLUR?
Kiracının ev sahibine hakaret etmesi kiracılık ilişkisinde oldukça büyük bir meseleyi teşkil etmektedir. Hakarete uğrayan ev sahibi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve yasal süreçleri takip etmeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilir. Kiracı ise bu durumda zorunlu olarak evden çıkmak durumunda kalacaktır. Bundan dolayı kiracılar ev sahipleri ile olan diyaloglarında oldukça özenli davranmalıdırlar. Aksi durumda kira sözleşmesi dahi onları koruyamayacaktır.
Ev sahipleri eğer kiracısının kendisine hakaret ettiğini gerekçe göstererek kira sözleşmesini sona erdirmişseler bir ispat yükümlülüğüne sahip olacaklardır. Kiracı eğer yasal süreç başlatırsa ev sahibi kiracısının kendisine hakaret ettiğini ispat etmek durumunda kalır. Bu ispat yapılamazsa kiracı haklı çıkacaktır. Bunun için bu yükümlülüğe dikkat ederek hareket etmek ev sahiplerinin faydasına olacaktır.