Ev sahibine verdiğiniz tahliye taahhütnamesi geçersiz olabilir!

Ev sahipleri artan kira fiyatlarından dolayı mevcut kiracılarını evden çıkarmak veya yüksek oranlı zam yapabilmek için daha önceden kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamelerini devreye sokuyorlar. Kiracıların ev sahiplerinin bu kıskacından kurtulmalarının bir yolu var.

Ev sahipleri ile kiracılar kira fiyatları ile alakalı olarak yeni sorunlar yaşamaya başladılar. Özellikle deprem felaketinin ardından kiralık evlere olan talebin artması aynı zamanda kira fiyatlarını da yükseltti. Bu yükseliş ile beraber iştahı kabaran bazı ev sahipleri mevcut kiracılarına baskı yapmaya başladılar. Kiracılara karşı kullanılan en büyük koz ise tahliye taahhütnameleri oluyor. 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMELERİ KİRA ZAMMININ ANAHTARI

Ev sahipleri şu anda kiraya zam dönemi gelse dahi yüzde 25'in üzerinde zam yapma hakkına sahip değiller. Bu durum 1 Temmuz 2023'e kadar devam edecek. Ancak ev sahipleri kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamelerini koz haline getiriyorlar. Kiracılara yüksek tutarlı kira zammı teklif eden ev sahipleri bunu kabul etmemeleri halde evden çıkmalarını istiyorlar. Yasal olarak tahliye taahhütnamesi zırhına bürünen ev sahiplerine karşı kiracıların pek de yapacak bir şeyi kalmıyor. Yeni bir kiralık ev bulmak, taşınma masrafları ile karşılaşmak gibi ek maliyetleri göze almayan kiracılar ise ev sahiplerinin fahiş kira zamlarını kabullenmek zorunda kalıyorlar. 

Tahliye taahhütnameleri ile alakalı olarak kiracıların bilmeleri gereken bazı özel detaylar bulunuyor. Öncelikle ev sahibinin elinde tahliye taahhütnamesi olması o belgenin yasal bir hükmü olduğu anlamına gelmiyor. Bir yasal değeri olacaksa kurallara göre alınmış olması gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için belirli koşullara sahip olmaları gerekiyor. 

Baskı yoluyla alınan tahliye taahhütnamelerinin hukuken bir hükmü bulunmamaktadır. Aynı şekilde kira sözleşmesi ile beraber aynı tarihte yapılan tahliye taahhütnameleri de geçersizdir. Tahliye taahhütnamesi geçerli olacaksa kiracının herhangi bir baskıya maruz kalmadan kendi iradesiyle ve kira sözleşmesinin yapıldığı tarihin ardından makul bir süre geçtikten sonra düzenlenmiş olması gerekir. 

Tahliye taahhütnameleri için en kritik husus ise evli kiracıları ilgilendiriyor. Bir kiracı evliyse ve ev sahibine imzalayarak tahliye taahhütnamesi vermişse onun yasal bir geçerliliği yoktur. Yasal hükmünün olabilmesi için kiracının ve eşinin imzalarının tahliye taahhütnamesinde olması gerekiyor. Eşlerden birsinin imzası yoksa tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul ediliyor.

Emlak Haberleri Haberleri