Ev sahipleri ile kiracıların en çok tartışma yaşadıkları konu tadilatlar olmaktadır. Kiralama süresi içerisinde ev sahibinin evde tadilat yapmak hakkı olduğu gibi kiracıların da tadilat hakkı bulunmaktadır. Ev sahipleri kiracıların evden yararlanmasını engellemeyecek ve kira sözleşmesinin feshine haklı gerekçe olmayacak şekilde tadilat yapma hakkı bulunuyor. Buna karşın kiracı da ev sahibinin yazılı rızasını almak şartıyla evde tadilat yapabilir.
KİRACILAR TADİLAT SONUCU DEĞER ARTIŞI TAZMİNATI İSTEYEBİLİR Mİ?
Kiracılar evde tadilat yapmak istediklerinde ev sahibine bilgi vermekle mükelleftirler. Kendi kararları ile ve ev sahibine bilgi verilip onay alınmadan yapılan tadilatlar kiracıların başlarını oldukça ağrıtmaktadır. Ev sahibinden yazılı rıza alındıktan sonra kiracı evde yenilikler ve değişiklikler yapma hakkına sahiptir.
Yazılı rıza gösteren ev sahibi eğer aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça kiracıdan yaptığı tadilatı gidermesi evi kendisine ilk halinde olduğu gibi teslim etme hakkına sahip değildir. Verilen yazılı rıza ile tadilat onaylanmıştır. Ancak yazılı rıza alınmaması durumunda ev sahibi kiracıdan yapılan tadilat işlemlerinin tamamının eski hale getirilmesini talep edebilir. Bu talep de yasal olduğu için kiracının evi eski haline getirmesi bir zorunluluk olacaktır.
Kiracıların evlerde yaptıkları bazı tadilatlar evlerde değer artışına neden olabilir. Bu durum ev sahibinin menfaatine olmakla beraber kiracılar bundan dolayı ev sahibinden değer artışı tazminatı isteyip isteyemeyeceklerini merak ediyorlar. Eğer aksine bir yazılı anlaşma kurulmamışsa ev sahibinin rızası ve onayı ile kiracının yaptığı tadilattan dolayı meydana gelen değer artışına dair kiracının herhangi bir talebi olamaz. Kiracı ev sahibinden ortaya çıkan değer artışına dair herhangi bir tazminat veya bir başka maddi menfaat talep edemez.