Ev Sahipleri 5 Yıl Sonrasında Kiraya Yüksek Zam Yapabilir Mi?

Ev sahiplerinin kiralara yüksek oranlı zam yapmak istemeleri kiracıları zor durumda bırakıyor. Peki 5 yıllık kiracılık süresinin sonunda ev sahipleri yüksek kira zammı yapabilirler mi?

Yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından ev sahipleri kira zamları konusunda oldukça baskıcı bir tavır sergilemeye başladılar. Kiracılara hayat pahalılığını gerekçe gösteren ev sahipleri yasal kira artış oranının üzerine kira zammı yapmak istiyorlar. Kiracıların bazı hakları olsa da ev sahiplerinin kira zammı talepleri usandırıcı boyutlara ulaşabiliyor. Peki ev sahipleri 5 yıllık kiracılık süresinin bitmesi ile yüksek kira zammı talep edebilirler mi?

5 YIL SONRASI KİRAYA YÜKSEK ZAM YAPILIR MI?

Kira sözleşmesi olan ve ev sahibine herhangi bir tahliye taahhütnamesi vermeyen kiracıların kira zamları konusunda yasal sınırlar belirlenmiştir. Ev sahipleri bu yasal sınırları legal yollarla aşamamaktadırlar. Ancak kiracısın açeşitli yollarla baskı kuran bazı ev sahipleri yüksek kira zammı konusunda şartlarını zorlamaktadırlar. Esasında kira sözleşmesi ile kurulan kiracılık ilişkisinde ev sahiplerinin yapabilecekleri kira zammı son 12 aylık TÜFE oranı ortalaması kadardır. Bu oranın kiracının onay vermemesi durumunda aşılması yasal olarak mümkün değildir.

Ev sahiplerine kira zammı konusunda yasalar 5 yıllık bir istisna tanımaktadır. 5 yıllık süreçte kira zammı ile reel kira değeri arasında bazı farklar oluşabiliyor. Bu durumda ev sahipleri mağdur olmasın diye yasalar kira zammı konusunda ev sahiplerine bir hak tanımaktadırlar. Buna göre 5 yıllık kira dönemi dolan kiracısı aleyhinde ev sahipleri kira tespit davası açabiliyorlar. Bu şekilde kiraya yüksek zam oranı uytgulanabilme imkanı doğuyor.

Kira tespit davası 5 yıllık kiracılık süresinin dolmasından önce açılırsa mahkeme bu davayı reddediyor. Ancak süre konusunda sıkıntı yoksa o zaman dava görülmeye başlanıyor. Mahkeme kiradaki evin gerçek kira bedelini emsal değerlendirmelerine göre tespit ediyor. Bu şekilde kiracının yeni kiraıs belirleniyor. Ancak burada kira zammı kararı büyük oranda çıksa da garanti değildir. Bu tür davalarda kira indirimi kararına dahi varıldığı görülmüştür.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri