Ev Sahipleri Bir Yandan, Bankalar Bir Yandan! Ev Almak İsteyen Vatandaşın Sırtına Binen Binene

Bir yandan yükselen ev fiyatları bir yandan konut kredisi faiz oranlarında ki artış dar gelirlinin ev sahibi olma konusunda kalan son ümit kırıntısını da yok etti.

Dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak imkansız hale gelirken yükselen konut kredisi faiz oranları ve ev sahipleri tarafından yapılan fahiş zamlar vatandaşın kalan son umudunu da tüketti. Özellikle de bankaların yaptıkları son faiz güncellemesi ile konut kredisi oranlarının yüzde 2 seviyesini aşması ile konut kredisi çekerek ev sahibi olmak imkansız hale geldi.

Yükselen konut fiyatları nedeni ile vatandaşın birikim yaparak ev sahibi olması da imkansız hale gelirken, elinde nakit para birikimi olan kişiler ise yükselen fiyatları fırsata çevirerek konut yatırımı yapmaya devam ediyorlar. Nakit zenginlerinin çifter çifter ev ve araba aldıkları haberleri gündemden düşmezken dar gelirlinin son umudu ise hükümet tarafından hazine arazilerinin tek katlı ev yapmak isteyen kişilere ucuz fiyatlarla satılacağı plan oldu.

KONUT KREDİSİ ÇEKEREK EV ALANLAR BANKAYA 2 EV PARASI FAİZ ÖDEYECEKLER!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından politika faiz oranlarında yapılan indirimlerin kredi faiz oranlarına yansıtılmadığı belirtilirken enflasyon rakamlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlilik nedeni ile kredi faizleri düşmek bir yana rekor seviyelere yükselmişti. Süreçte ne yazık ki en çok faiz artışı yapılan kredi ürünlerinden biri de konut kredisi paketleri olarak öne çıkmıştı.

Konut fiyatlarında yaşanan rekor artış sonrası ev sahibi olmak isteyen kişiler bankadan ev almak için en az ortalama 500 bin liralık bir kredi talebinde bulunmak zorunda kalıyorlar. 120 ay vadeli 500 bin TL konut kredisi hesaplamasında kredinin aylık taksit ödemesi 15 bin 399 TL olarak gerçekleşirken kredinin toplam ödemesi ise 1 milyon 852 bin TL olarak gerçekleşiyor. Yani 500 bin liralık kredi çeken bir vatandaş bankaya 1 milyon 352 bin TL faiz ödemek zorunda kalıyor.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE?

Fırsatçı ev sahipleri de vatandaşı zorlayan bir diğer sorun olarak öne çıkıyor. Ev sahipleri her fırsatta nedensiz zam yapmaya devam ederken Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajına dayandı. Yatırımcıların konut alımlarına devam etmesi ile fiyatlara zam yağmuru aralıksız devam ediyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri