Deprem felaketinin yaşanması Türkiye’de deprem gerçeğini bir defa daha acı bir şekilde ortaya koyarken kentsel dönüşüm çalışmalarına da hız verildi. Kentsel dönüşüm ile riskli yapılar yıkılarak yerlerine deprem güvenli yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da destekleniyor.
YARISINI DEVLET ÖDÜYOR KALANINA KREDİ VERİLİYOR
Riskli yapıların dönüşebilmesi için Çevre Bakanlığı tarafından Yarısı Bizden kampanyası başlatıldı. Bu kampanya şu anda sadece İstanbul özelinde uygulanıyor. Bir süre sonra tüm ülkeye yayılacağı açıklandı. Kampanya kapsamında evlerini kentsel dönüşüme sokmak isteyen vatandaşlara çok önemli destekler veriliyor. 2+1 evler için 750 Bin TL, 3+1 evler için ise 900 Bin TL devlet desteği veriliyor. Kalan tutar için ise yüzde 10 peşinat ödemesi yapıldıktan sonra düşük faizle kredi veriliyor ve 10 yıl vadede ödenebiliyor. Evlerini dönüşüme sokacaklara 10.500 TL taşınmaz, 5.250 TL de aylık kira yardımı veriliyor.
DÖNÜŞÜME KATILMAYANIN EVİ ELİNDEN ALINABİLİR
Evlerini kentsel dönüşüme sokacak olanların tüm bina olarak karar almaları gerekiyor. Karar katılmayanların daha önce geniş hakları bulunuyordu. Ancak şu anda farklı bir uygulama yapılıyor. Bir binadaki kat maliklerinin üçte ikisi kentsel dönüşüme onay veriyorsa o bina dönüşüme giriyor. Bu karara katılmayanlara tebligat gönderiliyor ve 15 gün süre veriliyor. Kentsel dönüşüm için bu süre içerisinde imza atmayan kat maliklerinin evleri açık artırma ise satışa çıkarılıyor. Dönüşüme karşı çıkanların evleri bir anda bir başkasına satılabiliyor ve fiyat da açık artırma ile belirleniyor.
2023 yılının başında yapılan yasal düzenlemeden çoğu vatandaşın haberinin olmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “kentsel dönüşüme onay vermedikleri için evleri açık artırma ile satılan çok sayıda vatandaş bize başvuruyor. Vatandaşımızın bu konuyu bilmesi gerekiyor. Eğer çoğunluk kentsel dönüşüm kararı aldıysa ek bir toplantı yapma zorunluluğu yok. Ev sahibine bir tebligat gönderiliyor ve 15 içerisinde imza atıp dönüşüme katılması isteniyor. Bunu yapmazsa evi 15 günlük sürenin ardından satışa çıkıyor. Bu satış ihalesinin de tebliğ edilmesi zorunlu değil.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
Kentsel dönüşümde tüm sürecin nasıl işleyeceğini açıklayan Ali Güvenç Kiraz, “Önce yapının riskli olduğuna kararın netleşmesi gerekiyor. Ardından üçte ikinin dönüşüme onay vermesi gerekir. Bu onayın ardından dönüşüme karşı çıkanla noterden ihtar çekilip 15 gün içinde dönüşüme katılması için imza vermesi isteniyor. İmza atılmazsa o kat malikinin evi satışa çıkıyor. Bunun için ihale yapılıyor. İlk ihalede alım hakkı komşularındır. Alan olmazsa ikinci ihalede 3. kişiler de alabilirler. Riskli alan söz konusuysa o zaman bu evi Hazine almak durumda kalabiliyor.” ifadelerini kullandı.